2.3.2023

Kirjeensulkijamerkki

Hilla-aiheinen "merkki"

Sama, mutta pienoisarkki. Vertaamalla kuvia näkee, että merkki on luultavasti tehty rajamalla tästä.

Suomen pankin setelipainossa painettiin 1980 -luvun alussa oheisen kuvan mukaisia Hilla -aiheisia "merkkejä" ja myös pienoisarkki. Tietojeni mukaan nuo on valmistettu samoihin aikoihin käyttöön otetulla PORO -painokoneella. Painatteiden käyttötarkoitusta en kirjallisuudesta ole löytänyt. Löytyykö Postimuseosta tietoa siitä, mihin tarkoitukseen nuo painatteet on tehty ja kuka on niiden suunnittelija?

Sanna Oikarinen vastaa:

Postimuseolla on pieni erä Setelipainosta peräisin olevaa aineistoa, ja aineiston joukossa on tämä samalla kuva-aiheella varustettu 50 merkin arkki. Merkeissä on Setelipainon logon sijaan Arctia Oy:n logo ja vuosiluvut 1935 - 1985. Valitettavasti arkin yhteydessä ei ole muita tietoja kuin "kirjeensulkijamerkki, Arctia Oy, 5.12.1984." Päivämäärä viitannee painopäivään.
Suunnittelija voisi hyvin todennäköisesti olla joku 80-luvun alussa Setelipainon ateljeessa työskennelleistä ja postimerkkejä suunnitelleista taiteilijoista: Eeva Oivo, Pentti Rahikainen, Torsten Ekström, Pirkko Vahtero tai Paavo Huovinen. Tähän ei kuitenkaan voida saada varmistusta. 
Kuvissasi olevat Setelipainon logolla varustetut hilla-merkit voisivat olla koepainamia esiteltäväksi Arctialle, tai on toki mahdollista, että Setelipaino on käyttänyt itsekin samalla kuva-aiheella varustettuja kirjeensulkijamerkkejä markkinointiinsa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia