22.6.2023

Ensimmäinen postimerkkiautomaatti

Tietääkseni ensimmäinen postimerkkiautomaatti sisälsi m30 käyttösarjaa. Se lienee ollut sijoitettuna Helsingin rautatieasemalla. Onko teillä kuvaa tuosta automaatista?

Sanna Oikarinen vastaa:

Olet aivan oikeassa, ensimmäiset postimerkkiautomaatit olivat käytössä 30-luvun alussa kokeilumielessä muutaman vuoden, ja niistä kaksi oli sijoitettuna Helsingin rautatieasemalle.

Ohessa kuva kyseisestä automaatista. Kuva on otettu automaatin tultua Postimuseon kokoelmaan, ja esineen päällä näkyy sen tunnistenumerolappu.
Tässä esineestä ylös kirjattu teksti:
Vuoden 1930 alussa hankittiin Sveitsistä kokeilumielessä 3 postimerkkautomaattia, joista 2 kpl sijoitettiin Helsingin rautatieasemalle ja yksi Turkuun. Toimintahäiriöistä ja automaatteihin kohdistuneesta ilkivallasta johtuen ne kuitenkin poistettiin jo vuoden 1932 alkupuolella. Automaatteja varten Suomen Pankin setelipaino valmisti tavallista m-30 leijonamerkkiarkeista halkaisjaltaan n. 6 cm:n suuruisia ja tuhat merkkiä sisältäviä postimerkkirullia. Rullat koostuivat sadasta nauhaksi yhdistetystä kymmenen merkin pystyrivilöstä. Automaattien täytön ja tarkkailun helpottamiseksi painettiin suurimpaan osaan rullista niiden liimapuolelle mustalla painomusteella juokseva numerointa 001-100 joka kymmenennen, liitosta edeltävän merkin yläreunaan.

"Kaksi postimerkkiautomaattia on ostettu Helsingin rautatieasemalle. Automaatit toimivat yleisön tyydytykseksi ja olivat tervetulleet sekä yleisölle että niille postivirkailijoille, joiden tehtävä oli myydä merkkejä jonottaville kirjeenvaihtajille." 

"helsingin asemalla on parin viikon ajan ollut käytännössä postimerkkiautomaatiti, joista 'kun napist nykäsee' tippuu 50 pennin ja 1 markan uusimallisia merkkejämme. Automaatit lienevät erään sveitsiläisen tehtaan valmisteita ja toistaiseksi ilmeisesti ainoat maassamme." 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia