26.4.2024

Ensipäivän kortti

Mikä on tällaisen kortin tarkoitus ja historia.

Sanna Oikarinen vastaa:

Hei ja kiitos kysymyksestä!

2.6.1947 oli ensimmäinen kerta, kun Suomessa oli käytössä ensipäivän leima postimerkkien ilmestyessä. Tuona päivänä ilmestyivät kuvassasi näkyvä Suomen suurkisat -postimerkki sekä Pariisin rauhansopimuksen kunniaksi julkaistu postimerkki. Aiemmin ensipäivänkuoret- ja kortit leimattiin pelkästään tavallisella päivämääräleimasimella tai mahdollisesti erikoisleimasimella: ensimmäinen suomalainen postileima, jonka kuva-aihe liittyi postimerkin kuva-aiheeseen, oli käytössä 1946 Porvoon 600-vuotisjuhlien johdosta ilmestyneiden postimerkkien ensipäivän yhteydessä. Leimassa on kuvattu kaupungin vaakuna, mutta ensipäivästä ei ole mainintaa. 

Ensipäivänkuoria ja  -kortteja sen sijaan on painatettu jo aiemmin, asialla ovat olleet mm. erilaiset yhdistykset, kerhot, postimerkkikauppiaat ja toimikunnat. Vuosina 1957–1982 ”virallisten” kuorien valmistuksesta vastasi Postivirkamiesliiton Helsingin osasto. Nykyään virallisen ensipäivänkuorten valmistuksesta vastaa Posti. 
Korttisi voisi olla esimerkiksi jonkin postimerkkikerhon tai -kauppiaan painattama. Vastaavanlaisia vaakunalla tai postimerkin näköisellä kuvalla varustettuja kortteja näyttäisi löytyvän etenkin juuri 1940-luvulta, vaikkakaan Postimuseon kokoelmassa ei ole ainuttakaan tällaista korttia. 

Kortin painattajasta siis en osaa kertoa sen tarkemmin, mutta tässä samalla voisikin esittää muille palvelun käyttäjille avunpyynnön: tiedätkö sinä enemmän näistä ensipäivänkorteista?

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia