24.9.2024

Postin virkanimikkeet

Mitä ekspeditööri teki / mikä oli ekspeditöörin toimenkuva? Entä ensikirjuri?

Sanna Oikarinen vastaa:

Hei ja kiitos kysymyksestä!
Lainaan kollegan aiemmin täällä palvelussa antamaa vastausta ekspeditööri-nimikkeestä:
"Postihallituksen 1923 antaman virantoimitusohjesäännön mukaan ekspeditööri saattoi Postihallituksen määräyksestä toimia postinhoitajan apulaisena. Tähän kuului mm. postikonttorin tilastojen laatiminen, postilähetysten tiedustelujen käsittely, kirjeenkannon valvominen sekä virkakirjelmien laatimisessa avustaminen. Lisäksi ekspeditöörit hoitivat myös postin lähettämistä ja tarkastamista sekä vastuunalaisempaa asiakaspalvelua – ohjesäännön termein ”luukkupalvelu”. Vastuunalaisemmalla tarkoitetiin epäilemättä mm. raha- ja muun arvopostin käsittelyä.

Vuonna 1935 Postin virkamiehistössä oli 81 ekspeditööriä, joista naisia 36. Ekspeditöörejä oli postikonttorissa tyypillisesti yksi tai kaksi, jolloin virkauraltaan vanhempi heistä oli virka-asteikossa seuraava postinhoitajasta. Vain suurimmissa kaupungeissa oli useampia ekspeditöörejä ja lisäksi yksi tai useampi ensimmäinen ekspeditööri. Postivaunuissa toimi parikymmentä ekspeditööriä.

Ekspeditööri-nimitys on suora laina ruotsin kielestä ja juontuu ilmeisesti lähettämistä tarkoittavasta sanasta. Myös muissa valtion virastoissa on ollut ekspeditöörin virkoja, mutta käsittääkseni yleisintä nimityksen käyttö on ollut postihallinnossa. Virkanimeä on käytetty 1980-luvulle saakka." Koko vastauksen voi lukea tästä linkistä: https://kysymuseolta.fi/postimuseo/#!id=222

Ensimmänen kirjuri mainitaan Postikonttorien ja postitoimitusten virantoimitusohjesäännössä 1923 heti ekspeditöörin jälkeen: "..ensimmäisiä kirjureita ja kirjureita käytettävä muuhun luukkupalveluun, kuten frankkomerkkien ja leimamerkkien myyntiin, pakettien ja postietuantilähetysten vastaanottamiseen ja jakeluun, sanomalehtitilausten vastaanottamiseen sekä yksinkertaisten lähetysten lajitteluun ja lähtöön valmistamiseen." lisäksi mainitaan, että tarpeen vaatiessa ensimmäisiä kirjureita voidaan käyttää ekspeditöörin tehtävissä. Tämä viitannee sijaistamiseen esimerkiksi sairastapauksissa.

Sekä ekspeditöörin että ensimmäisen kirjurin tehtävät on vuoden 1972 virantoimitusohjesäännössä lueteltu hieman lyhyemmin. Ekspeditööri toimi sen mukaan konttorin osaston esimiehenä, toimipaikan pääkassan ja arvomerkkien päävaraston hoitajana tai konttorin suurehkon haaraosaston hoitajana, ja lisäksi heidät voidaan määrätä suorittamaan alitoimipaikkojen kassojen tarkastuksia tai antaa joitakin apulaiskonttorinhoitajalle kuuluvia tehtäviä. 
Ensimmäisen kirjurin ja kirjurin tehtäviksi vuonna 1972 määritellään suorittaa kaikkia posti- ja rahaliikenneosastojen asiakaspalvelu- ja postinkäsittelytehtäviä, ja sen lisäksi ensimmäiselle kirjurille voidaan uskoa toimipaikan pääkassan ja arvomerkkien päävaraston hoito

Kerimäen postin henkilökuntaa 1960-luvulla

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia