Kysy meiltä Suomen postihistoriasta, filateliasta ja postikorteista! Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman kuvaa. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kahden viikon kuluessa kysymyksen vastaanottamisesta, yleisinä lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Huomioithan, että museo ei anna esineistä tai keräilykohteista hinta-arvioita. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Paljon hyödyllistä aineistoa itse tutkittavaksi löydät myös Postimuseon tietokannoista sekä verkkosivuilta! Katso esimerkiksi leimakirjatietokanta, digitoidut postihallinnon kiertokirjeet, postimerkkiselain ja Postimuseon verkkosivujen tietoa ja tarinoita -osuus sekä Finna.fi-palvelussa julkaistut Postimuseon kokoelmat.
Lisää tietoa palvelusta.1963 virkamieslakko ja Kajaanin lakkoposti
Hei, onko teillä taustatietoa vuoden 1963 postilakosta ja Kajaanin kauppakamarin Lakkopostimerkeistä (10p ja 50)?
Sanna Oikarinen vastaa:
Hei ja kiitos kysymyksestä!
Vuoden 1963 virkamieslakosta löytyy lyhyt pätkä ainakin Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n julkaisemasta Postiliiton historiatiivistelmästä (https://www.pau.fi/media/historiatiivistelma/postiliiton-historia.pdf , luvussa 1.8): "Keväällä 1963 VY [Valtionvirkailijain Yhteisjärjestö] kävi neljän viikon lakon. SAK:n jäseninä pysyneet virkamiesjärjestöt olivat lakon ulkopuolella. SAK ja maan hallitus, jossa oli mukana myös 3 ns. SAK:n ministeriä, tuomitsivat lakon. SAJ ja SDP tukivat lakkolaisia. SAK ei hyväksynyt työtaistelua. Hallitutukselle lakon murtaminen muodostui arvovaltakysymykseksi. Edellä mainittujen tekijöiden vuoksi lakko pitkittyi ja sai poliittisen leiman, vaikka kyse oli palkkataistelusta. Vaikka VY saattoi lakon jälkeen sanoa saaneensa mitä haki, eivät korotukset riittäneet korvaamaan ansionmenetyksiä. Postimiehet olivat keskeisessä asemassa lakon läpiviemisessä. VY:n keskuslakkotoimikuntaa johti Paavo Markkola ja paikalliset lakkotoimikunnat järjestettiin Postimiesliiton organisaation kautta."
Lisäksi arkistosta löytyi yksi lehtileike ja Karhunhammas-lehdestä lyhyt artikkeli aiheesta, kuvat ohessa.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys