27.3.2023

automaatti- ja omakuvapostimerkit

Hei, Mitä ovat oheisessa kuvassa näkyvät merkit? Ei löydy Postimuseon postimerkkiselaimesta. Onko tällaisista löydettävissä tietoa jossain?

Sanna Oikarinen vastaa:

Kuvassasi kaksi ylintä riviä ovat postimaksulipukkeita eli niin sanottuja automaattimerkkejä. Postimaksulipukeautomaatteja oli muutamia eri merkkisiä, joista tulostui ulkoasultaan hieman erilaisia lipukkeita. Vaikka kuva-aihe olisikin ollut sama eri automaateissa, esimerkiksi lipukkeen maksuarvo tulostui hieman eri fontilla.

Ensimmäiset Frama-automaatit, joista asiakas sai ostaa postimaksulipukkeita lähetykseensä sopivalla summalla tulivat vuonna 1982. Ensimmäiset Frama-automaateista myydyt lipukkeet olivat vielä ulkoasultaan yksinkertaisia ilman kuva-aiheita. Vuonna 1991 tulivat käyttöön ensimmäiset Dessault-merkkiset automaatit, ja niistä saatujen lipukkeiden ulkoasu oli jo hieman erilainen. 1994 Dessaultista alkoikin jo saamaan kuva-aiheellista lipuketta Saukko-aiheella. Viimeinen postimaksulipuke, kuvassasikin oleva Metsäpeura, ilmestyi vuonna 2003.

Kuvasi lipukkeet ovat järjestyksessä mallin 2003 Metsäpeura, 2002 Tulikettu, 2002 Susi (nämä kaikki ovat peräisin Intermarketing PA10 -automaatista; samalla kuva-aiheella sai lipukkeita myös Amiel Sima 1351 -automaatista), 1997 Liito-orava, 2000 Poro ja 1997 Ahma (kaikissa automaatti Intermarketing PA-10, Ahmaa sai myös Intermarketing PA-100:sta 3.7.1995 - 15.2.1996).
Kaikki postimaksulipukkeet ovat nähtävissä esimerkiksi verkossa ilmestyvästä Norma-postimerkkiluettelosta alkaen sivulta 329 (hakemistosta välilehti Muut): https://kapylanmerkki.fi/norma/

Kuvasi alin rivi pitää sisällään omakuvapostimerkkejä. Ensimmäiset omakuvapostimerkit tulivat myyntiin vuonna 2003, ja sen jälkeen niissäkin on tapahtunut kehitystä. Asiakkaiden on mahdollista teettää omakuvapostimerkkejä omista kuvistaan, eikä niistä siitä syystä ole mahdollista pitää luetteloa. Posti on myös itse julkaissut muutamia omakuvapostimerkkejä, jotka on luetteloitu Norma-postimerkkiluetteloon ilmestymisvuosiensa mukaan. Joulupukkiaiheinen omakuvapostimerkki on teetetty Joulupukin pääpostia varten, ja leikkeessäsi näkyy myös Joulupukin pääpostin leima. Omakuvapostimerkeistä voit lukea lisää Postimuseon verkkonäyttelystä: https://www.postimuseo.fi/nayttely/merkillepantavia-ilonaiheita-nayttely-omakuvapostimerkista/ ja joulupukkimerkistä löytyy pieni artikkeli Ylen sivuilta: https://yle.fi/a/3-7518796.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia