Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Miten löydän tietoja tilan historiasta?
Miten saisin tietää Matkala-tilan historiaa? Paikkakunta on Utajärvi, Sanginkylä.
Amanuenssi Elsa Hietala vastaa:
Tilojen historiaa voi tutkia erilaisista historiallisista lähteistä. Alkuperäislähteistä tärkeimpiä ja yleensä helpoimmin saavutettavissa olevia ovat ns. kirkonkirjat eli rippikirjat, jotka löytyvät nykyään hyvin suurelta osin digitaalisessa muodossa kansallisarkiston digitaaliarkistosta. Digitaaliarkistoon on myös tallennettu verotusta varten kootut henkikirjat. Kiinteistöjen omistussuhteista löytyy tietoa 1700-luvun lopulta lähtien Kiinteistötietopalveluista (joihin on tunnukset mm. kuntien rakennusviranomaisilla). Tätä varten tarvitaan tilan rekisterinumero. Karttamateriaalia löytyy alkuperäisenä maanmittaushallituksen arkistosta Jyväskylästä ja yhä enemmän digitaalisessa muodossa kansallisarkiston digitaaliarkistosta.
1930- ja 1960 -luvuilla tehdyt Suomen maatilat -kirjasarjassa on suuri osa Suomen maatiloista ja täältä kannattaa myös kurkistaa tietoja omasta tilastaan. Lähes koko kirjasarja on digitoitu ylläpitämäämme palveluun "Sukutilat webissä". Kokeilin palvelussa hakua tiedoilla Utajärvi, Sanginkylä, mutta en valitettavasti saanut yhtään osumaa. Tässä tapauksessa pitänee tuntea paikallishistoriaa sen verran, että tietäisi onko kylä aina ollut osa Utajärveä ja onko maakirjakylän nimi Sanginkylä vai kenties jotain muuta. On hyvä myöskin tarkistaa, mikä on tilanne virallinen nimi.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?