Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Miten Sarka taipuu?
Miten museonne nimi pitäisi taivuttaa? Eli vierailenko Sarkassa vai Sarassa?
Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:
Museomme nimen taivuttaminen on tosiaankin pieni ja mielenkiintoinen kielellinen haaste. Molemmat mainitsemasi taivutustavat aiheuttavat, kuulijan omasta murrealueesta ja iästä riippuen, myös muita kuin museoomme liittyviä mielikuvia. Taivutustavan "Sarkan, Sarkassa", voidaan ajatella viitattavan sarkkaan eli juoma-astiaan, "Saran, Sarassa" puolestaan erisnimeen Sara.
Museomme nimen virallinen ja Kielitoimiston suosittama muoto kuitenkin on "Sarassa".
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?
Kommentit (1)
Tapio Hurme kommentoi:
Jos nyt ollaan siis sisällä (inessiivi) Sarka museossa niin ollaan Sarassa ja jos ollaan ulkoalueella eli lähistöllä silloin ollaan Saralla. Sarkka eli oluttuoppi ei ole museon nimi, vaan peltoon viittaava nimi Sarka. Siksi emme ole Sarkassa vaan Sarassa. Sara on raamatullisen Saara etunimen ruotsalainen muoto. Museon nimi ei ole kuitenkaan Sara tai Saara, vaikka ruotsalainen etunimi Sara taipuu suomeksi inessiivinä Sarassa.