3.1.2019

Mikä on hevosensuojelija niittokoneessa?

Hevosvetoisessa niittokoneessa on hevosensuojelija. Mikä sen tarkoitus on?

Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi vastaa:

Hevosensuojelijalla niittokoneessa tarkoitettiin räikkälaitetta koneen pyörissä tai vaihdelaatikossa. Se esti koneen leikkuuterän liikkumisen konetta peruutettaessa, jolloin hevonen saattoi astua terään. Suomessa suurin hevosvetoisten niittokoneiden valmistaja oli Pietarsaaren Konepaja Oy, myöhemmin Wärtsilä Oy:n Pietarsaaren konepaja.

Niittokonetta koekäytetään Pietarsaaren konepajalla 1930-luvulla. Räikkälaite on pyörien navoissa.

Asiasanat: Niittokone

Kommentit (2)

Tauno Hirvi kommentoi:

Rohkenen väittää että että museon edustaja on hakoteillä! Se "hevosensuojelija" on vetovipuun yhditetty jousilaite,joka äkkinäisten esteiden eteen tullessa painuu kasaan ja tällä tavalla vaimentaa hevoseen kohdistuvia repäisyjä! Sillä räikkälaitteella on ihan eri tehtävä. Niittokoneen akseli on yhtenäinen,eli kumpikin pyörä "vetää" liikuttaen ramppa-akselia. Räikkien tehtävänä on toimia tavallaan tasauspyörästönä. Kun konetta kiverästi käännetään niin ulomman kaarteen pyörän räikkä sallii pyörän nopeamman pyörimisen sisäkaarteen pyörään nähden! Räikät saavat toki sen aikaan ettei kone niitä peruutettaessa,mutta olisi todella erikoinen tilanne että hevosen takajalat ulottuisivat terään asti!

Tauno Hirvi kommentoi:

Sieltä Sarka-museon kirjastosta löytynee Maatalousoppi niminen kirja vuodelta 1919. Siinä on asiatietoa myös "hevosensuojelijasta"

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia