26.4.2019

Mikä on tämä pyöritettävä härveli?

Mikähän tämä kammella pyöritettävä härveli mahtaa olla? Liittyykö maatalouteen – hylätty maatalon pihapiirin reunalle.

Kokoelmapäällikkö Juha Hirvilammi vastaa:

Tämä lienee kirnun pyörityskoneisto. Kokoelmissamme on mm. kotimainen Lacta separaattori ja kirnu, jonka kirnuosan koneisto näyttää aika samanlaiselta kuin Teidän löytämänne. Voin valmistuksessa hygienia oli tärkeää ja likaiset työvälineet ja -astiat saattoivat pilata työ tuloksen. Lacta kirnu oli metallirakenteisena helpompi puhdistaa kuin aikaisemmat puiset kirnut. Tälaisten metallikirnujen kulta-aika oli 1900-luvun kolme ensimmäistä vuosikymmentä.

Lacta separaattori ja taaempana kirnu.

Kommentit (2)

Tarja Kankkunen kommentoi:

Voisiko kyseessä kuitenkin olla käsin veivattava puukirnu, vastaava kuin mikä näkyy oheisen Värtsi-lehden artikkelin kuvassa? http://www.vartsi.net/2011/09/30/koristekirnu/

Anonyymi kommentoi:

Mielestäni tämä on jonkin laitteen sisällä olevan koneiston säätörulla koneen seinän ulkopuolella, koska siinä on vielä osa lautarakennetta säätöpyörän takana ja selvä kiinnityspinta siihen lautaan. Kun tätä säätöpyörää kiertää, niin sen akselin päässä oleva hammasratas kierittää isompaa hammasratasta sivusta ja sen akselin jatkeessa oleva elementti... joko siivapyörä tai kara on saatu liikkumaan. Monissa vanhoissa masinoissa on tällaisia säätöpyöriä koneen ulkopuolella.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia