Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Mistä isäni hevosen nimi kertoo?
Olisin kiinnostunut suomenhevosten nimistä. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Isäni teki töitä sodasta selvinneen ruunan kanssa. Tämä hevonen oli erittäin rauhallinen ja usein isä laittoikin minut pienenä metsästä rankakuorman päällä kotiin, hevosen viemänä tuo 5-6 km matka kotipihaan, jossa isoisäni tai joku muu purki kuorman. Isä tuli myöhemmin perässä esim. hiihtäen. Tuo hevonen nimeltänsä Päntikkä eli aika vanhaksi (yli 20 vuotiaaksi reippaasti) oleillen enimmäkseen tallissa ja viimeiset kesät laitumilla. Hevosen nimi on jäänyt pohdituttamaan, onkohan muilla ollut Päntikkä -nimistä hevosta? Mitenköhän tuollainen nimi on tullut?
Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:
Hevosen asema ihmisten yhteisössä ja eläimen käyttötarkoitus vaikuttavat paljon siihen, miten hevonen nimetään. Kotieläimen nimi annetaan kotioloissa ja sitä käytetään pienessä piirissä. Silloin uskalletaan yleensä antaa eläimelle sellainen nimi kuin halutaan.
Vanhimmat hevosten nimet luonnehtivat usein hevosta yksilönä. Sitten nimi kuvasti omistajan toiveita. Kun hevoskasvatus systematisoitui, nimi mainosti myös eläimen geneettistä taustaa. Uusimmissa nimissä näkyy myös kasvattajan työ. Eläimen nimi siis kuvastaa kantajansa asemaa ja ihmisten arvomaailmaa ja sen muutoksia.
Vanhastaan hevosten nimet ovat usein liittyneet niiden ulkonäköön, luonteenlaatuun, ominaisuuksiin, juuriin, asemaan talossa yms. Kuulemani mukaan Päntikkä on ainakin Etelä-Pohjanmaalla tarkoittanut yksilöä, ihmistä tai eläintä, joka on malata/lyhyt, tanakka, jaloistaan kuhmurainen, ei kovin fiksu, mutta työssä pärjäävä.
Hevosen nimistä voi lukea lisää Marja Kalskeen väitöskirjasta "Suomessa syntyneiden hevosten nimistö". Myös maatalousmuseon julkaisusarjasta löytyy saman kirjoittajan vihkonen "Työhevosten nimet".
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?