24.9.2013

Miten mallastettu ohra rouhittiin, myllyssäkö?

Uitamonkosken mylly, Multia

Onko myllyillä (erityisesti vesimyllyillä) ollut joskus jonkinlaista funktiota oluen valmistuksessa? Kuinka maaseudulla rouhittiin mallastettu ohra vierrettä varten - onko tuota ollut mahdollista tehdä myllyissä vai onko niiden tekniikka liian "tehokasta"?

Vanhojen myllyjen tekniikka kiinnostaa muutoinkin, samoin perinteiset oluen/sahdin valmistuksen vaiheet maaseudulla ja maatiloilla. Onko aiheista mahdollisesti olemassa suositeltavaa kirjallisuutta tarjolla?

Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:

Maltaita valmistettaessa vedessä liotetut, idätetyt ja kuivatetut ohran tai rukiin jyvät jauhettiin karkeaksi jauhoksi yleensä käsikivillä. Liian hienoksi jauhettu mallas ilmeisesti vaikeuttaa juoksutusta ja lisää pilaantumisriskiä. Ns. panimo- eli ostomaltaita käytettiin melko yleisesti jo varhain.

Lisätietoa löydät mm. seuraavista teoksista:

Toivo Vuorela: Suomalainen kansankulttuuri
Matti Räsänen: Ohrasta olutta, rukiista ryypättävää. Mietojen kansanomaisten viljajuomien valmistus Suomessa (1977)

Myllyjen rakennetta, käyttöä ja myllyperinnettä on puolestaan kuvailtu lukuisissa kyläkirjoissa ja paikallismuseoiden julkaisuissa, sekä mm. seuraavissa teoksissa:

Toivo Vuorela: Suomalainen kansankulttuuri
Teppo Korhonen: Vesimyllyt - historia, rakenne, käyttö ja kunnostus erityisesti kainuulaisen myllyperinteen valossa (1993)
Veden ja tuulen voimalla : tarinoita myllystä ja mylläreistä Loimaalta ja naapureista (2002)

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia