Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Miten mallastettu ohra rouhittiin, myllyssäkö?
Onko myllyillä (erityisesti vesimyllyillä) ollut joskus jonkinlaista funktiota oluen valmistuksessa? Kuinka maaseudulla rouhittiin mallastettu ohra vierrettä varten - onko tuota ollut mahdollista tehdä myllyissä vai onko niiden tekniikka liian "tehokasta"?
Vanhojen myllyjen tekniikka kiinnostaa muutoinkin, samoin perinteiset oluen/sahdin valmistuksen vaiheet maaseudulla ja maatiloilla. Onko aiheista mahdollisesti olemassa suositeltavaa kirjallisuutta tarjolla?
Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:
Maltaita valmistettaessa vedessä liotetut, idätetyt ja kuivatetut ohran tai rukiin jyvät jauhettiin karkeaksi jauhoksi yleensä käsikivillä. Liian hienoksi jauhettu mallas ilmeisesti vaikeuttaa juoksutusta ja lisää pilaantumisriskiä. Ns. panimo- eli ostomaltaita käytettiin melko yleisesti jo varhain.
Lisätietoa löydät mm. seuraavista teoksista:
Toivo Vuorela: Suomalainen kansankulttuuri
Matti Räsänen: Ohrasta olutta, rukiista ryypättävää. Mietojen kansanomaisten viljajuomien valmistus Suomessa (1977)
Myllyjen rakennetta, käyttöä ja myllyperinnettä on puolestaan kuvailtu lukuisissa kyläkirjoissa ja paikallismuseoiden julkaisuissa, sekä mm. seuraavissa teoksissa:
Toivo Vuorela: Suomalainen kansankulttuuri
Teppo Korhonen: Vesimyllyt - historia, rakenne, käyttö ja kunnostus erityisesti kainuulaisen myllyperinteen valossa (1993)
Veden ja tuulen voimalla : tarinoita myllystä ja mylläreistä Loimaalta ja naapureista (2002)
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?