Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Mikä puuesine on "skula"?
Erässä Lopen perunkirjassa vuodelta 1817 mainitaan puuesineiden joukossa "wackor, kjärna, skula". Skula-sanan merkitystä en ole pystynyt selvittämään. Ehkä se on murresana, yritin johdatella merkitystä sanoista skula = ruuantähteet ja skål =malja, mutta enpä tiedä. Välttämättä esineet eivät perukirjoissa ole rationaalisessa järjestyksessä, mutta kun tämä on kirnun jälkeen, voisi sen kuvitella olevan jokin maidonsäilytysastia. Tuli mieleen myös kehlo, mutta se on sanakirjoissa ruotsinnettu "bytta" tai "bunke". Onko teillä vastausta ongelmaan?
Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:
Sen verran termi aiheutti täälläkin päänvaivaa, että oli turvauduttava ulkopuoliseen apuun. Välitin kysymyksesi Naantalin museon johtajalle Anne Sjöströmille ja hän sitten löysikin ratkaisun pulmaan.
Pohdittuaan asiaa Anne keksi, että ruotsin sk-äänne on ollut aina vaikea, koulussakin ruotsinkielisten lasten kanssa joudutaan paljon harjoittelemaan sk- , skj- ja sch-kirjoitusasuja ja niiden eroja. Kun sanan "skula" kirjoittaakin muodossa "skjula", niin löytyy ratkaisu sanan merkitykseenkin!
Kyseessä on "träkärl med handtag; särsk. om mjölkstäva". Eli jonkinlainen kiulun tyyppinen astia, varsinkin maidolle. Sopii loogisesti noihin muihinkin lueteltuihin esineisiin.
Joko perukirjan kirjoittaja on kirjoittanut väärin, tai sitten kirjoittamismuoto on vuosisatojen aikana muuttunut.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?