Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Miksi tätä täkkien valmistukseen käytettyä kokonaisuutta kutsutaan?
Kuvassa on "teline", jossa aikoinaan täkkejä neulottiin. Päätyristikot sekä säpit ja luutingit näkyvät kuvassa. Etualalla ovat välipuu takimmaisena ja sitten edessä kaksi rullaa, joissa kummassakin on kartanauloilla kiinnitetty kangassuikale koko mitallaan. Päissä nelikantit säppipyöriä varten ja sitten varsinaiset "laakerikohdat".
Täkin vuori neulottiin ensin rulliin kiinni ja ylimääräinen osa kierrettiin toiselle rullalle. Sitten päälle tasattiin vanu tai flokki ja viimeksi varsinainen täkkikangas. Neulottiinko se myös kiinni rullaan toisesta reunastaan, en muista, mutta varsinainen tikkaus alkoi tietenkin reunasta ja eteni pikku hiljaaa toiseen reunaan. Valmis täkki kierrettiin tietenkin vapaaseen rullaan. Kun koko täkki oli neulottu, varsinainen päällinen käännettiin muutamia senttejä vuorin puolelle ja neulottiin kiinni. Ja siinä se oli, valmis täkki.
Yllä kuvailin täkin valmistuksen karkeasti, mutta miksi tätä apuvälineenä käytettyä kokonaisuutta nimitetään? Onko sillä joku kirjakielen tai kansanomainen nimi?
Näyttelyamanuenssi Iina Wahlström vastaa:
Täkkipuut on nimitys jota yleisemmin tästä laitteesta käytetään ja jota olen myös itse tottunut käyttämään.
Rakkaalla lapsellahan on tunnetusti kuitenkin monta nimeä, niin myös tällä laitteella. Kansan suussa esine on tunnettu ainakin nimillä tikkausteline ja täkkipookat.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?