Kysy museolta! Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa kysymyksiisi maatalouden historiasta ja välineistä sekä museon toiminnasta. Voit kysyä kuvan kanssa tai ilman, vastaamme kysymykseesi sähköpostilla muutaman viikon kuluessa. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Vastaus kysymykseesi saattaa jo löytyä sivuilta - katso mitä on kysytty aikaisemmin.
Lisää tietoa palvelusta.Mitä tarkoitetaan SY-rodulla?
1930-luvulla julkaistussa matrikkelimaisessa kirjasarjassa ”Suomen maatilat 1–5, Tietokirja maamme keskikokoisista ja suurista maatiloista” kerrotaan usean tilan kohdalla, että karja on pääasiassa LSK- ja siat SY-rotua. LSK-rodulle löysin googlettamalla selityksen, mutta mitä tarkoitetaan SY-rodulla?
Amanuenssi Elsa Hietala vastaa:
SY tarkoittaa Suomen Sianjalostysyhdistyksen sikakantakirjaa yorkshirerotua varten. Suomeen tuotiin 1800-luvun jälkipuoliskolla jalostustarkoituksessa ulkomaisia sikarotuja, joista englantilainen yorkshire-rotu osoittautui olosuhteisiimme parhaiten sopivaksi. Ensin useat siankasvattajat risteyttivät yorkshirekarjuja kotimaisten maatiaissikojen kanssa, mutta 1900-luvun alkupuolella maatiaisaines rodussa väheni nopeasti. 1950-luvun alussa 88 % Sianjalostusyhdistyksen kantakirjaan hyväksytyistä sioista oli yorkshirerotua. Yorkshirerodulla on edelleen tärkeä merkitys suomalaisessa sianjalostuksessa.
Lähteet:
Salokangas, Aarne 1954. Sianhoidon käsikirja. Toinen, perusteellisesti korjattu painos. WSOY, Helsinki.
Salokangas, Aarne 1922. Suomen Sianjalostusyhdistyksen sikakantakirja I. Suomen Sianjalostusyhdistys ry, Tampere.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
30.8.2024Mikä kirves?
Hei. Onkohan kuvan kirves minkä ikäinen ja kenen valmistama? Vai mahdollisesti "kyläsepän" tekemä?