21.5.2014

Löytyykö Lappeenrannan Teatterin Gyurkovicsin tyttäret -esityksen rooliluetteloa?

Onko mahdollista löytää Lappeenrannan Teatterin Gyurkovicsin tyttäret -esityksen (ensi-ilta 4.2.1930) näyttelijäluetteloa, sekä tietoa siitä, mitä roolia kukin näyttelijä esitti?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Parhaiten esityksen roolititedot löytyvät käsiohjelmasta, mutta valitettavasti Teatterimuseon arkistossa ei ole Lappeenrannan osalta käsiohjelmia noin varhaiselta ajalta. Tietoa on koottava sirpaleista eri lähteistä. Eija-Hilkka Mäkisen kirjoittamassa julkaisussa Lappeenrantalaista teatterielämää mainitaan Gyurkovicsin tyttäret -esitys, ja siinä on julkaistu yksi kuvakin esityksestä. Kuvassa ovat Toini Anttila ja Niilo Kuukka. Julkaisun avulla voi joiltakin osin seurata teatterin aiempaa ohjelmistoa, jonka perusteella selviää, että Gyurkovicsin tyttäret olisi esitetty Lappeenrannan Teatterissa ensikertaa tuolloin 1930. Myöskin Ilona-esitystietokanta vahvistaa asian.

Niilo Kuukan avulla päästään eteenpäin etsinnöissä. Kuukka oli Lappeenrannan Teatterin johtajana 1934-35. Hänen henkilöarkistoaan on Teatterimuseossa. Kuukalta löytyy mm. albumi, jossa on neljä kuvaa Gyurkovicsin tyttäret -esityksestä, mutta niiden yhteydessä ei ole mitään mainintaa näyttelijöistä. Henkilöarkistoon kuuluvat leikekirjat sisältävät Kuukan uraan liittyvien muiden teattereiden, ei Lappeenrannan Teatterin, aineistoa.

Teatterimuseon lehtileikekokoelmassa ei yllättäen ole lainkaan arvostelua kyseisestä esityksestä. Onneksi kysyjä on saanut kirjastosta vastauksen, jossa yhden esitysarvostelun kautta selviää joitakin näyttelijöitä.

 

Kirjalliset lähteet

Eija-Hilkka Mäkinen: Lappeenrantalaista teatterielämää

Kommentit (1)

Seija Leivo kommentoi:

Tietoa jota sain kysymykseeni Lappeenrannan kirjastosta, Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun kautta : Kyseisen esityksen päänäyttelijöistä Artturi ja Maiju Varjoranta mainittiin Etelä-Savo -lehden ensi-iltaa seuraavan päivän numerossa olleessa arvostelussa. Etelä-Saimaa -lehden mainostyyppisessä jutussa oli mainittu myös muita näyttelijöitä. Näyttelijät olivat: Maiju Varjoranta, Artturi Varjoranta, Toini Anttila, Niilo Kuukka, Tyyni Ahonen. Tässä ei ilmeisesti ole kuitenkaan kaikkien nimiä, vaan luultavasti vain päänäyttelijät. Kiitos vielä Teatterimuseon Pälvi Laineelle vaivannäöstä ja erinomaisesta palvelusta ! Käsiohjelman etsintä jatkuu.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia