10.8.2021

Onko Teatterimuseossa tietoa näyttelijä Väinö Luutosesta?

Haluaisin tietää löytyykö Teatterimuseolta tietoja näyttelijä Väinö Luutosesta, joka oli Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä 1911–1955?

Tieto- ja kuvapalvelun tutkija Pälvi Laine vastaa:

Teatterimuseossa on Tampereen Työväen Teatterin arkistoaineistoa aina teatterin perustamisesta vuoteen 1992 asti. Se sisältää todennäköisesti paljonkin Väinö Luutosen uraan liittyvää aineistoa, kuten vaikkapa esityskuvia ja lehtileikkeitä esityksiin liittyen. Suoraan hänen nimellään tietokantaan tehty haku tuo tuloksia mm. Tampereen Työväen Teatterin arkistossa oleviin näytelmien roolivihkoihin, joissa on mainittuina Väinö Luutosen roolivihkot. Teaterimuseon arkistossa on lisäksi mm. kaksi Väinö Luutosen valokuva-albumia.

Eri vuosina julkaistuista teatterialan matrikkeleista Väinö Luutosen nimi löytyy aina vuoden 1983 matrikkeliin asti, jossa hänen nimensä on mainittu kirjan lopussa, missä luetellaan edellisen matrikkelin jälkeen edesmenneet henkilöt. Luutosen kuolinvuosi on 1974. Vanhimmassa matrikkeleista, julkaisussa Kotimaisia näyttämötaiteilijoita sanoin ja kuvin (1930) hänestä on kattavasti tietoja, mm. seuraavaa:
"Synt. Tampereella. Alkanut näytellä 1904 raittiusseura Taiston näyttämöllä, siirtynyt 1906 esiintymään Tampereen kone- ja metalliammattiosaston näytelmäseurassa ja kuulunut v:sta 1910 alkaen Tampereen Työväen Teatteriin  ensin amatöörinä, myöhemmin ammattilaisena.
Näytellyt suuren joukon mitä erilaisimpia osia: koomillisia ukkoja, tyhmiä poikia, laulurooleja, mutta myöskin vakavia osia."
Tämän jälkeen seuraa pitkä lista eri rooleja ja näytelmiä. Lopussa matrikkelitekstissä vielä todetaan: "Esiintynyt paljon laulunumeroitten, erittäinkin kuplettien, suorittajana juhla- ja iltamatilaisuuksissa."

Aivan vasta silmiini sattui toisen aineistoselvityksen yhteydessä lehtileike vuodelta 1942. Kyseessä oli Tampereen Työväen Teatterin näytelmä Keinumorsian. Väinö Luutonen vietti 30-vuotistaiteilijajuhlaansa 6.10.1942 ja esitti tässä näytelmässä roolin nimeltä Elias Horha. Muutoin roolia esitti kyseisessä näytelmässä Edvin Laine, joka oli myös ohjannut sen.

 

Väinö Luutonen.
Kuva: Uusi Valokuvaus Atelieri / Teatterimuseon arkisto

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia