15.10.2018

Karhun valmistama Suomen lippu

Osaatteko sanoa miltä vuodelta tälläinen Karhun vanhalla logolla oleva Suomen lippu voisi olla?

Riitta Forsman vastaa:

Oy Urheilutarpeita Karhu Ab on valmistanut Suomen lippuja jo 1930-luvulla. Urheilumuseolla on kokoelmissa Karhun vanhoja tuote-esitteitä ja niissä on mainittu valmistettavien lippujen koot. Lipussasi on merkintä 100 x 164, ja tätä kokoa on valmistettu sekä villasta että perlonista 1960-luvulla. Myöhemmissä 1970- ja 1980-luvun esitteissä ei ole enää mainintaa lipuista. Lippusi on hyvin todennäköisesti 1960-luvulta, mutta täysin tarkkaa vuotta en pysty sanomaan.

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Hei,

Meillä on villainen lippu joka on varmaankin -50 luvulta. En osaa sanoa onko Karhun valmistama. Lippu on pahasti kellastunut, voiko sen pestä, vaikka pesulassa? Emme millään haluaisi lippua vaihtaa, mutta tuo "keltaisuus" vähän häiritsee.

Tupulatäkin konservaattori Henna Koskinen ohjeistaa näin: Suositelen lipulle ehdottomasti vesipesua käsin ja kuivatus mahdollisimman suorana. Pesuaineena mahdollisimman neutraali aine. Olisi tietysti hyvä varmuuden vuoksi testata sinisen värin kesto pesuliuoksella (pesuaine saattaa irrottaan väriä). Villa valitettavasti kellastuu kuitutasolla vuosien mittaan varsinkin auringossa ja sitä on hankala saada "valkaistua" siten ettei siihen synny isompaa vaurioitumista. Ei mielellään pesulaan, etenkään kemiallinen pesu koneessa liitettynä mekaaninen pyöritykseen ei tee vanhalla villalla hyvää. Tekstiilikonservaattori pesisi tekstiilin oikeilla aineilla ja kuivaisi lipun alustalla suoraksi, jolloin materiaali kärsii puhdistuksesta mahdollisimman vähän.

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia