18.1.2019

Ensimmäiset kenttäkuulutukset

Milloin kenttäkuulutukset tulivat yleisurheilu- tai tarkemmin rata- ja kenttäurheilukisoihin ja miten ne alkuvaiheissaan järjestettiin? Erityisesti kiinnostaa 1920-30 -luvun taite ja Eläintarhan kentällä järjestettyjen kisojen kenttäkuulutukset, kuten 12. -13.6. 1929 Helsingin Toverien järjestämissä kv. kisoissa.

intendentti Riitta Forsman vastaa:

Hyvin vähän löytyy tietoja urheilukenttien varhaisista kenttäkuulutuksista. Suomen yleisurheilun 100-vuotishistoriikissa ”Suomi voittoon – kansa liikkumaan” hieman sivutaan urheilukenttien olosuhteita 1920-luvulla ja kirjassa on lyhyt maininta myös kenttäkuulutuksista. Toimittaja ja kilpailuissa kuuluttajana toiminut Sulo Kolkka muisteli, että kuulutusta kovaäänisellä olisi ensimmäisen kerran käytetty SM-kilpailuissa Tampereella vuonna 1926. Sitä ennen käytettiin megafonia.
Suomen Urheilulehden kahdessa numerossa (14.6. ja 17.6.1929) on kerrottu tuosta Helsingin Toverien järjestämistä kansainvälisistä kisoista, mutta siellä mainintaa kuulutuksista yms. ei jutuissa ole.
Hannu Pelttarin kirjassa ”Simeonin Silmäkulma” kerrotaan radion ensimmäisestä suorasta urheilulähetyksestä, joka oli vuoden 1929 yleisurheilun Suomi-Ruotsi -maaottelu Eläintarhan kentällä. Selostajana oli Sulo Kolkka, joka katsomon taakse rakennetussa puisessa tornissa selosti tapahtumia omaan tyyliinsä. Voisi hyvin kuvitella, että tuota tornia on käytetty myös kenttäkuulutuksiin.

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia