21.1.2019

Strengbergin Tukholma 1912 -olympiakeräilykorttisarja

Mihin tämä kortti liittyy?

intendentti Riitta Forsman vastaa:

Strengbergin tupakkatehdas alkoi julkaista Armiro 2 -tupakka-askeissaan Tukholman olympialaisiin 1912 liittyviä, sileästä painopaperista valmistettuja urheiluaiheisia keräilykortteja. Niissä esiteltiin sekä suomalaisia että ulkomaalaisia urheilijoita, jotka olivat menestyneet kisoissa. Jokaisen kortin kuvapuolella oli joko henkilö-, kisa- tai tapahtumakuva. Noin puolet korttien kuva-aiheista vastasi identtisesti ruotsalaisen Granbergs Konstindustri Aktiebolag Förlagin olympiapostikorttisarjan kuvitusta, joissa oli kuvattu eri urheilulajien edustajia olympiatunnelmissa vuonna 1912. Suomalaisten painijoiden kuvat olivat pääasiassa niin sanottuja ateljeekuvia mahtipontisine poseerauksineen. 

Korttien tekstit olivat suomeksi ja ruotsiksi. Tekstissä esiteltiin urheilija tai urheilijat. Kortissa luki syntymäaika (jos se oli tiedossa), kotimaa, saavutukset Tukholman olympialaisissa sekä mahdolliset ennätykset, kuten olympia- ja maailmanennätykset. Osaan korteista oli lisätty urheilijoiden ”strategisia mittoja”, kuten pituus ja paino. Tukholman olympialaisiin liittyviä kortteja valmistettiin 80 kappaletta. Korttien järjestysnumerot loppuivat numeroon 79, mutta joukkoon mahtuivat kortit 3. ja 3a. Kyseiset kortit kuvasivat juoksija Hannes Kolehmaista. Tukholman olympialaisten ehkä suurin suomalaissankari sai siis kaksi henkilökohtaista korttia. Tämän lisäksi Kolehmainen esiintyi kolmessa kisakuvassa.

Vaikka suurin osa aiheista koskikin suomalaisia urheilijoita ja suomalaisille tärkeitä kisatapahtumia, löytyi joukosta runsaasti ulkomaalaisia urheilijoita koskevia kortteja. Enimmäkseen kyseessä oli olympiavoittajia esittäviä kortteja. Ulkomaalaisten urheilijoiden kuvat olivat suoraan Tukholman kisatunnelmista. Koska korttisarjaan oli kelpuutettu vain merkittävämpi ulkomaalaisia urheilijoita, oli joukossa paljon maailmanennätysnimiä, kuten amerikkalainen kuulantyöntäjä Ralph Rose ja ruotsalainen keihäänheittäjä Erik Lemming.

Korttisarjan tarkkaa julkaisuajankohtaa ei tiedetä. Strengberg ei nimittäin mainostanut keräilykorttisarjaansa. Armiro 2 -tupakan valmistaminen aloitettiin vuonna 1911, mutta kortit ovat voineet ilmestyä askien sisälle aikaisintaan Tukholman olympialaisten jälkeen, koska ne sisältävät tuloksia ja kuvia kisojen tapahtumista. Tatu Kolehmaista ja Urho Peltosta esittävät kuvat eivät olleet olympialaisista. Samat poseerauskuvat julkaistiin vuoden 1912 Urheilulehden joulunumerossa. Tämän seikan huomioiden on oletettava, että kortit on painettu ja lisätty Armiro 2 -askeihin vuoden 1913 aikana.

Urheilumuseon keräilykortit on julkaistu Finnassa, ja ne löytyvät osoitteesta urheilumuseo.finna.fi. Hakusanaksi voi laittaa esimerkikisi Strengberg.

Suomen Urheilumuseosäätiön julkaisussa, Tehtävä Tukholmassa - Suomi olympiakisoissa 1912, on tutkija Riikka Jaakolan kirjoittama artikkeli tästä unohdetusta keräilykorttisarjasta.

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia