1.3.2019

Olympiaviiri

Löysin kiinnostavan esineen ullakolta. Mikä esineen tarkoitus on ollut? Esine on painava ja messingin värinen, mutta en tiedä mitä materiaalia se on. Laatan takaosassa on teksti HELSINKI 1947.

Riitta Forsman vastaa:

Kyseessä on kaksi erillistä esinettä, jotka joku on hauskasti liittänyt yhdeksi esineeksi. Metallinen laatta on pronssinen palkintomitali Suomen Suurkisoista vuodelta 1947. Olympiaviiri on matkamuistoviiri, joita myytiin Helsingin olympialaisten aikoihin tukemaan suomalaisia olympiaurheilijoita. Viirin hinta oli tuolloin 500 markkaa.

Kommentit (4)

Anonyymi kommentoi:

Olen nähnyt tämän näköisiä palkintomitaleita 4,5cm koossa, tämän halkaisija on 13,5cm. Viirin ” jalkaosa” näyttää alkuperäiseltä. Voiko olla kuitenkin seinälle tarkoitettu? Mitään palkintokaiverrusta ei takana ole

Anonyymi kommentoi:

Hyvä tarkennus oli tuon halkaisijan mitta. Suurkisoja muistoksi valmistettiin myös seinälaattoja, joissa oli Per Henrik Taucherin suunnittelema kisatunnus.

Seija kommentoi:

Mitä seinälaatan tankoon on ollut tarkoitus laittaa? Onko alunperinkin ollut olympialaisten viiri vai onko suurkisoilla -47 ollut oma viiri?

intendentti Riitta Forsman kommentoi:

Urheilumuseon kokoelmissa ei ole Suurkisojen 1947 viiriä, ainoastaan isokokoinen lippu, mutta täysin varmasti en pysty sanomaan onko viiriä ollut. Kokoelmissamme olevassa seinälaatassa ei ole tankoa eikä tankoon liittyvää kiinnityssysteemiä, joten en osaa sanoa missä vaiheessa tanko on lisätty laattaan ja mitä siinä alun perin on ollut. Meillä olevissa olympiaviireissä on erilainen tankokiinnitys (kuva ohessa).

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia