27.4.2020

Olympiastadionin pienoismalli

Perin aikoinaan isältäni metallisen Olympiastadion pienoismallin. Numero 38. Mistä saisin tietoa esineen alkuperäisestä ostajasta/omistajasta? Epäilen, ettei isäni ole sitä uutena ostanut tai saanut, mutta saatan olla väärässäkin. Tiedosta kiitollisena ja vuosia miettineenä.

Riitta Forsman vastaa:

Olympiastadionin pienoismalleja valmisti aikoinaan Oy Framea Ab. Tuotannossa oli edullisempia muovisia pienoismalleja sekä kalliimpia metallista valmistettuja pienois-Stadioneita. Framea mainosti pienoismallejaan lehdissä näin: ”Omat olympialaisemme ovella! Tee Sinäkin kansalaisvelvollisuutesi! Osta pienois-Stadion, siten tuet olympiavalmennustamme, autat kisojen onnistumista, koristat kotiasi. Erinomaisen sopiva ajankohtainen lahja!”  

Helsingin olympiakisojen 1952 järjestelytoimikunta teki kymmenien yritysten kanssa sopimuksia olympiarenkaiden käytöstä tuotteiden markkinoinnissa ja valmistamisessa. Näin kerättiin rahaa olympiakisoja varten. Valmistajat saivat oikeuden käyttää olympiatunnuksia tuotteissaan sekä niiden mainonnassa. Myyntivoitosta osa tilitettiin järjestelytoimikunnalle.

Urheilumuseon kokoelmissa on muutamia muovisia pienoismalleja sekä yksi metallista valmistettu (kuva ohessa). Sen pohjassa on numero 174. Luulen, että näitä metallisia valmistettiin rajallinen määrä, ja ne merkittiin numeroin. Tietoja niiden ostajista on mahdoton selvittää.

Kommentit (1)

Joni Lamberg kommentoi:

Rahapaja Insignia valmisti 2005 pienoismalleja Helsingin Olympiastadionista jotka näyttäisivät kuvan mukaan olevan hyvin samanlaisia. Näitä pienoismalleja valmistettiin ainoastaan 50kpl jotka on numeroitu. Minulla on numero 1/50 Tuote on 925 hopeaa ja on alkuperäisessä laatikossaan.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia