1.3.2016
Question

Maaottelumarssi

Maaottelumarssista tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Olisiko museolla hyvää kuvaa maaottelumarssin muistomitalista, joita aikanaan vuonna 1941 on jaettu ilmeisesti toista miljoonaa kappaletta? Mistä voisi löytää tarkempia tietoja maaottelumarssin reiteistä eri paikkakunnilla?

Answer

Intendentti Riitta Forsman vastaa:

Maaottelumarssista tulee tosiaan kuluneeksi toukokuussa 75 vuotta. Marssihan oli Suomen ja Ruotsin välinen kävelykilpailu, jonka Suomi voitti. Marssijoiksi kelpasivat kaikki vuonna 1931 ja sitä ennen syntyneet kansalaiset. Naisten ja 1928–1931 syntyneitten lasten piti kävellä 10 kilometriä aikaan, joka sai kestää alle tunnin ja 40 minuuttia. Miesten piti marssia 15 kilometriä alle kahden tunnin 20 minuutin ajassa. Juosta ei saanut, ja sama henkilö sai marssia vain kerran. Suomessa suorituksia kirjattiin 1 507 111 ja Ruotsissa 943 952. Suoritukset kirjattiin ylös marssikortteihin ja marssija sai lunastaa itselleen muistoksi pronssisen marssimerkin (kuvassa) viidellä markalla. Merkin suunnitteli Tapio Wirkkala.

Valitettavasti tietoja maaottelumarssireiteistä eri paikkakunnilta ei ole säilynyt. Niistä voi löytyä tietoja selaamalla tuon ajan paikallislehtiä.

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next