27.6.2016

Palkintoveistos

Olympia-aiheinen patsas.

Hei.

Kysyisin Olympia-aiheisesta patsaasta. Patsas on tietojeni mukaan tehty Berliinin olympialaisten aikaan vuonna 1936. Patsas on jotain metallia ehkä pronssia. Korkeus 40 - 50 cm välillä. Miespatsaalla on laakeriseppele kädessä ja ilmeisesti patsaan pitäisi olla etukenossa jolloin laakeriseppelekäsi olisi ns. natsitervehdyksessä. Patsaassa on ollut alunperin kivinen alusta ilmeisesti marmorityylinen ja siinä on ollut Olympiarenkaat. Nyt patsaassa on jälkeenpäin laitettu puinen alusta. Olen kuullut, että patsas olisi Arno Brekerin tekemä, mutta itse en ole missään tiedostoissa nähnyt vastaavaa. Olisi kiva jos löytäisitte tietoja tästä urheiluun liittyvästä patsaasta.

Riitta Forsman vastaa:

Urheilumuseon kokoelmissa on yksi täysin vastaava pienoispatsas. Se on ollut palkintona New Yorkin halkijuoksussa vuonna 1927. Patsaan jalustassa on kaiverrus: "NEW YORK EVENING GRAPHIC MODIFIED MARATHON 1st TEAM PRIZE, MAY 7, 1927." Tässä voittaneessa joukkueessa juoksivat muun muassa Ville Ritola, Albin Stenroos ja Olli Vänttinen. Tämän tyyppiset palkintoveistokset olivat yleisiä palkintoesineitä urheilukilpailuissa 1910-luvulta lähtien. Usein aiheena oli antiikin urheiluaiheita mukaillen kiekonheittäjä tai juoksija. Valitettavasti vain harvoin näissä esineissä on valmistajan leimaa tai merkintää, jota ei myöskään löydy tässä meillä olevassa palkinnossa.

Kuva Urheilumuseon pienoispatsaasta

Kommentit (1)

Jukka Aalto kommentoi:

Sain käsiini samanlaisen patsaan, 50 cm korkea kivijalustoineen. Jalustan etupinnasta on poistettu joku laatta, pienet naulareiät jäljellä ja laatan päälle jalkojen väliin laitettu 'hopealaatta' Kiertopalkinto HRSK - LTSK 1958. Voisiko olla jonkun em. maratonille osallistuneen palkinto jonka saaja on laittanut uudelleen kiertoon..? Voitteko julkaista kuvia museon veistoksesta ja jalustasta, kiitos.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia