9.11.2017

Karhun valmistamat tennismailat

Karhu Sisu

Karhu Visa

Minulla on kaksi vanhaa puista Karhu-tennismailaa. Toinen näyttää olevan mallinimeltään Sisu. Sisun kehä näyttää olevan taivutettu yhdestä saarnipuusta, Sisun tukisiteet ovat jonkinlaista muovia ja kahvan nahkakääre on "hienon" ja "modernin" tuntuinen. Sisun sarjanumero on 20121, ja Sisu painaa 383 g.

Toinen maila on puolestaan Visa. Visan kehä on laminoitu viidestä puusäleestä. Säleet voisivat olla vaahteraa. Visan tukisiteet ovat lähinnä nailonsiimaa, ja kahvan nahkakääre on halvan ja hutaistun oloinen. Visan sarjanumero on hieman epäselvä, se on todennäköisesti 91252, mutta voisi olla myös 21252, ja Visa painaa 349 g. Molempien mailojen jännekuvio on 20 x 21 (joka on hieman tiheämpi kuin puumailojen tyypillisin 18 x 20, mutta ei kuitenkaan ainutlaatuinen).

Muutama kysymys Karhun valmistamista mailoista:

Löytyykö Karhun tennismailoista kirjallista tietoa jostain lähteestä? Tekikö Karhu monen mallisia tennismailoja? Muitakin kuin Visa ja Sisu? Minä vuosina Karhu teki tennismailoja? Onko valmistusmääristä tietoja? Mitä sarjanumeroista voi päätellä? Numero on tuskin juokseva, mailoja tuskin tehtiin kymmeniä tuhansia.

Riitta Forsman vastaa:

Urheiluarkistossa on Karhuun liittyvää materiaalia mm. tuoteluetteloita 1920-luvulta lähtien, ja niissä on tietoja myös tennismailoista. Muita kirjallisia lähteitä, joissa olisi tietoa Karhun valmistamista tennismailoista, en ole löytänyt. Tennismailoja Karhu alkoi valmistaa 1930-luvulta lähtien. Silloin Karhu valmisti mailoja nimillä: Karhu-Veto, Karhu-Isku, Karhu-Tarmo, Karhu-Rysty, Karhu-Sisu, Karhu-Suomi ja Karhu-Nalle, joka oli lasten maila.

1960-luvun luettelosta löytyy lisäksi Karhu-Kilpa. 1980-luvulla Karhu valmisti hiilikuituvalmisteisia mailoja nimillä Karhu Carbon Mid 28 ja Karhu Mid.

Karhuun liittyvän arkistoluettelon voi ladata osoitteesta https://www.urheilumuseo.fi/Etusivu/Tutki/Asiakirjahaku ja nimikentään asiasanaksi Karhu-Titan.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia