12.9.2018

Mikä on SAS-fotosysteemi?

Mikä oli/on SAS-FOTOSYSTEEMI? Äidilläni on vanha (lukuvuosi 1963-1964) luokkakuva, joka on perinteisen ryhmäkuvan sijaan yksilökuvista koottu kollaasi. Googlaamalla löysin muutamia vastaavanlaisia ulkomaalaisia luokkakuvia, ja nekin ovat kaikki otettu 60-luvulla tai 70-luvun alussa. Oliko tämä sen ajan hetken villitys? Tässä esimerkki verkosta löytämästäni vastaavanlaisesta kuvasta.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Nykyisenlainen koulukuvaus kehittyi Suomessa vasta 1960-luvulla, ja sitä ennen käytännöt olivat vaihtelevampia. Vielä 1940-luvulla luokka kuvattiin usein luokkahuoneessa, koululaiset istumassa pulpeteissaan. 1800-luvun puolella ja 1900-luvun alussa olivat suosiossa kuvakollaasit, jossa luokkatoverien kasvokuvat oli liitetty samaan pohjaan.

SAS-Foto System on mahdollisesti ollut yhdysvaltalainen yritys, jonka lisenssillä joku suomalainen kuvaamo on toiminut (jos äitisi kuva siis on Suomesta). Finna-portaalista löytyy Mikkelin kaupungin museoiden kokoelmassa olevia mikkeliläiskoulujen kuvia 1960-luvulta, jotka on tehty samalla systeemillä. Kuvaamon tai kuvaajan nimeä näissäkään kuvissa ei näy - paitsi yhdessä kuvassa, josta olen erottavinani leiman "Foto Blomberg". Laajasti tuo koulukuvatyyppi ei ole Suomessa ollut käytössä, joten ehkä kyseessä on ollut sekä hetken että yhden kaupungin villitys?

Päivitys: Kuulin juuri, että myös Valkeakoskella on 1960 - 70-luvuilla harrastettu samanlaista koulukuvaformaattia. Ei siis sittenkään vain Mikkelin villitys!

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Kiitos vastauksesta! Mielenkiintoista kuulla, että kyseessä on ilmeisesti ollut hetken villitys. Unohtui mainita, että äitini koulukuva on otettu Savonlinnassa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia