12.9.2018

Voiko rikkoutuneita lasinegatiivin paloja liittää turvallisesti yhteen liimaamalla?

Voiko rikkoutuneita lasinegatiivin paloja liittää turvallisesti toisiinsa jollain liimalla? Jos niin, niin mikä olisi sopiva liima?

Konservaattori Laura Sallas vastaa:

Tällaisessa tapauksessa kannattaa ensimmäiseksi kääntyä konservaattorin puoleen. Rikkoutuneen lasinegatiivin palasten liittäminen toisiinsa liimalla voi olla haastavaa. Yhteen liimattavat pinnat ovat ohuita, vähäinenkin liimamäärä pursuaa herkästi yli liitoksesta ja tahrii negatiivin. Liimatut palaset myös irtoavat helposti uudestaan.

Helppo ja turvallinen tapa liittää yhteen rikkoutuneet lasinegatiivin palaset on suojata ne kahden lasilevyn väliin pahvikehykseen. Pahvikehyksestä tehdään niin tiivis, että lasinegatiivin palat eivät pääse sen sisällä liikkumaan. Pahvi voidaan myös muotoilla tarvittaessa korvaamaan puuttuvia lasinegatiivin paloja. Tässä menetelmässä negatiivin palasten väliin ei siis laiteta liimaa.

Pakkaukseen tulee siis pohjalle lasilevy, väliin pahvikehys, jonka sisällä rikkoutunut lasinegatiivi on, sekä päälle vielä lasilevy. Pakkaus suljetaan sivuilta mahdollisimman tiiviisti. Tällä tavoin suojattu rikkonainen lasinegatiivi kestää hellävaraista käsittelyä ja lasinegatiivia on mahdollista tarkastella esim. valopöydällä.

On hyvä huomioda, että lasinegatiivin suojauksessa suositellaan käytettäväksi materiaaleja, jotka ovat läpäisseet standardoidun valokuva-aktiviteettitestin, ISO 18916 (PAT, photographic activity test). Pahvikehys tulisi valmistaa PAT-testin läpäisseestä pahvista, ja suojauksen sulkemisessa tulisi käyttää soveltuvaa materiaalia.

Kuva: Virve Laustela

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia