19.10.2018

Missä voisin tutustua vanhojen valokuvaamoiden arkistoihin?

Missä mahdollisesti säilytettään 1900-luvun alussa olleiden valokuvaamoiden arkistoja, jos niitä ylipäätään on säilynyt. Minulla on joitain suvun vanhoja kuvia, mm. Ernst Ovesen, V.A. Rautell, Daniel Nyblin jne. Muutamassa on kuvassa on kuvan taakse merkitty päivämäärä, nimiä valitettavasti vain harvoihin. Onko arkistoja ja tilausluetteloita jotenkin digitoitu vai ylipäänsä, onko ne jossain nähtävissä?

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Vanhojen kuvaamoiden valokuva-aineistoja on runsaasti eri kulttuurihistoriallisten museoiden ja paikallismuseoiden kokoelmissa ympäri Suomen.  Tilausluetteloiden, asiakaskortistojen ja kokonaisten negatiiviarkistojen säilyminen on paljon harvinaisempaa.

Atelier Daniel Nyblinin 140 000 negatiivia käsittävä arkisto on onneksi säilynyt ja se on Museoviraston hallussa. Nyblinillä oli tapana raaputtaa lasinegatiiviin tilausnumero ja tilaajan nimi. Pieni osa kuvista on digioitu ja niihin voi tutustua Finnassa. Ernst Ovesénin negatiiveja on puolestaan Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa. Negatiivien yhteydessä saattaa olla tilaajatietoja. Lahdessa toimineen V.A. Rautellin kuvaamon asiakaskortiston tai kuvauspäiväkirjojen en ainakaan tiedä säilyneen, mutta kuvia on mm. Lahden kaupunginmuseon kuva-arkistossa.

Henkilöiden tunnistaminen valokuvista ilman kunnollisia lähteitä on haasteellista. Vertailemalla kuvaa muihin perhealbumista löytyviin valokuviin tai haastattelemalla sukuhistoriaa tuntevia henkilöitä saattaisit päästä eteenpäin. Oikein hyvällä tuurilla samasta valokuvasta voi löytyä toinen kappale, jossa on enemmän johtolankoja ja taustamerkintöjä. Vanhojen muotokuvien ympärillä toimii aktiivinen sukututkimusharrastajien joukko. Kuvassa - valokuvia suomalaisista ry on yhdistys, joka kartuttaa omaa valokuva-arkistoa juuri henkilötunnistamisen näkökulmasta. Yhdistys kerää ja julkaisee yli sata vuotta sitten otettuja valokuvia suomalaisista ja liittää niihin henkilöiden nimet aina kun ne ovat tiedossa. Valokuvia voi tutkailla yhdistyksen Flickr-tilillä.

Suomen valokuvataiteen museon Kuka kuvasi -verkkopalvelusta voit puolestaan hakea lisätietoa kuvaamoiden omistajista ja valokuvaajista, Daniel Nyblinistä, Ernst Ovesénista ja Väinö Rautellista.

Onnea etsintöihin!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia