26.11.2018
Question

Kenelle kuuluvat digitaalisesti "korjatun" vanhan kuvan oikeudet?

Jos joku korjaa digitoimalla vanhan valokuvan, onko näin syntyneen korjatun valokuvan tekijänoikeus korjaajalla vai valokuvan alkuperäsellä ottajalla.

Answer

Intendentti Anni Wallenius vastaa:

Alkuperäisellä kuvaajalla on oikeus ottamaansa kuvaan. Omaan käyttöön muidenkin ottamia kuvia voi digitoida ja niille voi tehdä kuvankäsittelyä, mutta jos käsiteltyjä kuvia julkaisee tai asettaa näytteille, pitää alkuperäisen kuvaajan tekijän- tai lähioikeuksien kunnioittamisesta huolehtia. Jos kuvan ottamisesta on kulunut yli 50 vuotta, eikä kuvan katsota ylittävän nk. teoskynnystä, eivät lähioikeudet sen käyttöä enää rajoita.

Digitoijalle ja kuvankäsittelijälle syntyy myös lähioikeus tekemäänsä työhön. Toisen digitoimaa tai käsittelemää tiedostoa ei siis myöskään saa käyttää ilman digitoijan ja kuvankäsittelijän lupaa. Digitoijan oikeudet eivät kuitenkaan koskaan kumoa alkuperäisen kuvaajan oikeuksia, ja esimerkiksi on hyvän tavan mukaista aina mainita alkuperäisen kuvan kuvaaja ja kuvalähde, vaikka tekijän- tai lähioikeudet eivät enää voimassa olisikaan.

CommentKommentoi tätä kysymystä

CommentKysy oma kysymys

PrintTulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Previous
Ladataan kuvia
Next