14.12.2018

Voiko olla, ettei isoisääni koskaan valokuvattu?

Milloin valokuvaus yleistyi 1800/1900-lukujen vaihteessa? Minun isoisäni kuoli 1908 Laitilassa, eikä hänen kuvaansa ole löytynyt sukulaisten arkistoista. Voiko olla, että hän kuoli niin varhain, ettei esim. perhekuvaus ollut vielä yleistynyt?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kyllä vuonna 1908 kuollut henkilö olisi nähdäkseni periaatteessa voinut vielä välttää valokuvatuksi tulemisen. On kuitenkin myös mahdollista, että kuvat ovat vain kadonneet. Valokuvaajia oli tuolloin jo useimmissa kaupungeissa, ja maaseudullakin harrastajilla oli kameroita. Vierailu valokuvaamossa tai kiertävän kuvaajan kojussa sekä yksin että perheenjäsenten tai ystävien kanssa oli suosittua.

Meillä museolla ei ole tietoa juuri Laitilassa ennen vuotta 1908 toimineista valokuvaajista. Toisaalta lähikaupungeissa, kuten Raumalla ja Uudessakaupungissa, oli jo tuolloin valokuvaajia, ja isoisäsi olisi voinut myös kohdata kiertävän kuvaajan esimerkiksi markkinoilla tai aktiivinen harrastajavalokuvaaja olisi voinut ikuistaa hänet. Jos teet Kuka kuvasi? -palveluumme haun kirjoittamalla "Paikkakunta tai maa" -kenttään esimerkiksi "Uusikaupunki", saat jo jonkinlaisen käsityksen, minkä verran valokuvaajia asui isoisäsi lähiseuduilla. Haulla löytyy yli 30 valokuvaajaa, joista suurin osa oli toiminnassa jo isoisäsi elinaikana Uudessakaupungissa.

Valokuvaamojen ja kiertävien kuvajien varhaisvaiheista voit lukea lisää esimerkiksi näistä kahdesta aikaisemmasta Kysy museolta -vastauksesta:
Miten kiertävät valokuvaajat toimivat 1900-luvun alussa?
Kuinka yleisiä olivat ateljeessa otetut perhekuvat 1860-1870-luvuilla?

Asiasanat: Laitila, Uusikaupunki

Kommentit (1)

Sirkku Dölle kommentoi:

1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa on vielä paljon ihmisiä, joista ei ole valokuvaa. Valokuva saattaa kuitenkin löytyä jostain ryhmäkuvasta, kurssikuva, ammattiryhmäkuva, lautakuntakuva jne. Niihin on usein merkitty henkilön nimi. Valitettavan monen ryhmäkuvan tietoja ei ole kortistoitu tai viety vielä atk-tietokantaan. Aina kannattaa kokeilla ns. sumeaa hakua Kansalliskirjaston ylläpitämään lehtitietokantaankin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia