17.12.2018

Miltä ajalta tämä muotokuva voisi olla?

Voimakkaasti väritetty valokuvasuurennos.

Kuvan kääntöpuoli ja suurennusliikkeen leima.

Piirros kuvan takana.

Siivosimme 1900-luvun alussa rakennetun talomme ullakkoa (paikalla ollut ennen tätäkin asuinrakennus) isovanhempien ja heidän vanhempiensa jäljiltä, ja löysimme vanhan muotokuvan. Enää ei ole mahdollista kysyä keltään, että kuka kuvan henkilö on, mutta osaatteko sanoa yhtään miltä ajalta kuva voisi olla? Irrotin kuvan taustan, jonka kääntöpuolelta paljastui nopea lyijykynäluonnos naisesta ja itse muotokuvan kääntöpuolelta leima, jossa lukee "Suomen ..." ja "Helsinki" ja lyijykynällä kirjoitettu numerosarja. Muotokuva näyttää mustavalkovalokuvalta, jota on ehkä väritetty tai korjailtu maalaamalla. Olemme enemmän kuin iloisia, jos tästä saa jotain irti, kiitos!!

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Tällaiset väritetyt valokuvasuurennokset ovat olleet suosiossa varsinkin 1930 - 1960-luvuilla. Toisinaan väritys on hienovaraista, toisinaan se taas peittää alkuperäisen valokuvan lähes kokonaan. Tähän on voinut vaikuttaa myös se, miten hyvin kuvan suurennos on onnistunut: kun reprokuvattavana lähtökohtana oli yleensä pienikokoinen visiittikorttikuva, lopputulos on voinut vaikuttaa epätarkalta, ja siihen on auttanut korjailu ja väritys. Väritys miellytti toki muutenkin monien silmää.

Suurennoksia tekivät useat valokuvaamot, ja niitä oli helppo tilata kauempaakin ovelta ovelle kiertäneiden asiamiesten avulla. Numerosarja on varmaankin tilausnumero.

Leiman perusteella kyseessä voisi olla Suomen taiteellinen suurennusliike tai Suomen valokuvaustarpeiden kauppa, molemmat sijaitsivat Helsingissä ja suurennokset kuuluivat niiden palveluihin. Helsingissä toimi myös mm. Suurennusliike Oy Suomi Ab.

Alkuperäisen kuvan iästä on vaikea sanoa paljoakaan, kun mahdolliset yksityiskohdat ovat suurennuksen ja värityksen myötä häipyneet. Sijoittaisin sen 1910- ja 1930-lukujen välille. Kyseessä näyttää olevan univormu, mutta sen tarkempi arviointi saattaisi onnistua paremmin esimerkiksi Sotamuseon asiantuntijoilta.

Yleensä emme suosittele kuvien irrottamista kehyksistä tai pohjustuksista ilman konservaattorin apua, sillä vaurioitumisen riski on suuri. Hyvä juttu, että onnistuitte kuitenkin - ja kuvan takaa löytyi vielä hieno yllätys, salaperäinen daami! Olispa hauskaa, jos joku tunnistaisi joko piirretyn naisen tai kuvatun miehen ja osaisi kertoa, miten he liittyvät yhteen. Jos joku tämän lukijoista tuntee nuo kasvot, tähän alle voi kommentoida!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia