17.12.2018

Miten Suomen Suurkisojen valokuvaus järjestettiin vuonna 1947?

Juvan Urheilijoiden ryhmäkuva Stadionin vieressä.

Vieremän Koiton joukkue kuvattuna v. 1947 Helsingin Suurkisoissa Olympiastadionin edustalla.

Helsingissä järjestettiin v. 1947 Suomen Suurkisat -tapahtuma, jonka kaikki tapahtumaan osallistuneiden urheiluseurojen edustajat kuvattiin Helsingin Olympiastadionin edustalla.

Ei mikään pieni urakka. Miten siitä selvittiin?

Ilmeisesti kuvaajia oli useista kuvaamoista, koska tässä huomattavassa urheilutapahtumassa oli osanottajia aina Lappia myöten. Helsinkiin kokoontui kaikkiaan 63 000 voimistelijaa ja muuta urheilijaa. Ulkomaisia osanottajia oli yli 400 ja 15 eri maasta. Valtaviin voimistelutapahtumiin otti osaa parhaimmillaan yli 35 000 henkeä.

Olen saanut kerättyä tälle sivustolleni joidenkin joukkueiden valokuvia eri lähteistä, lähinnä kotien arkistoista. Löytyisikö jostakin kokoelmana näitä lisää?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Valokuvauksen merkitys kisoissa oli tosiaan varmasti suuri. Kisoista tehtiin heti seuraavana vuonna 1948 kirja "Suomen suurkisat" (toim. Leo Lahtinen). Siinäkään ei valokuvauksen järjestelyjä kuvailla seikkaperäisesti, mutta kirjassa on kuva kisojen uutis- ja kuvatoimistoista, joissa ymmärrettävästi riitti työtä ja työntekijöitä.

Kirjassa kerrotaan, että Suurkisoihin sisältyi myös urheiluaiheinen taidekilpailu, jossa oli omat osa-alueensa musiikille, kirjallisuudelle ja kuvataiteille. Kuvataiteissa yhtenä alalajina oli valokuvaus, josta palkitut olivat Oswald Hedenström, T.V. Vuorela ja Erkki Viitasalo. Kunniamaininnat saivat Akseli Neittamo ja Ilkka Uusikylä.

Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen Finna-portaalista löytyy yli sata kuvaa noista Suurkisoista. Suurin osa on Museoviraston ja museokeskus Vapriikin kokoelmissa. Kuvaajia mahtuu useita jo tuohonkin otantaan. Myös Urheilumuseolla saattaa olla kuva-aineistoa Suurkisoista, vaikka sitä ei olekaan vielä julkaistu Finnassa.

Sivu kirjasta Suomen suurkisat.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia