10.1.2019

Miten Valokuvataiteen museo toimii ja miksi se perustettiin vasta vuonna 1969?

Miksi Suomessa vasta vuonna 1969 perustettiin valokuvaukseen / valokuvataiteeseen keskittynyt museo? Ja miten teillä se museotoiminta näkyy siellä - minä näen vain näyttelyitä? Onko paikka yleisölle museo vai näyttelypaikka? V&A -museon uusi valokuvahistoriallinen museo-osasto on tyylikäs ja hieno.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Victoria and Albert Museum Lontoossa on todellakin omaa luokkaansa monella tavalla eikä vähiten mittasuhteiltaan; hienoa, että olet päässyt tutustumaan siihen. Siellä näkökulma valokuvaan on kokonaisvaltainen samoin kuin meilläkin: sekä siellä että meillä valokuvan eri lajit, sen historia ja nykypäivä, mutta myös valokuvan materiaalisuus sekä valokuvaan liittyvien esineiden kulttuurihistoria kuuluvat kokoelmiin.

Suomen valokuvataiteen museo on yksi Euroopan vanhimmista valokuvalle omistetuista museoista. Vuonna 1969 suomalaiset valokuva-alan järjestöt päättivät, että alalle tarvitaan oma museo, joka säilyttää, tutkii ja esittelee valokuvan ja valokuvauksen eri ulottuvuuksia. Suomessa valokuvaa oli siihen mennessä koottu lähinnä suurten kulttuurihistoriallisten museoiden eli Museoviraston ja maakuntamuseoiden kokoelmiin, joissa valokuvaa tarkasteltiin ensisijaisesti aiheidensa kautta. Valokuvataiteen museo on valokuvan valtakunnallinen erikoismuseo, jonka tehtävänä on edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta ja valokuvakulttuuria. Kulttuurihistorialliset museot ja taidemuseot valokuvakokoelmineen ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Näyttelyt ovat yleensä museoiden toiminnasta se puoli, joka näkyy parhaiten yleisölle. Monet museotyön osa-alueet, kuten esimerkiksi kokoelmatyö, eivät itsessään näy kovin voimakkaasti meidänkään näyttelytiloissamme. Kokoelmia kyllä esitellään jatkuvasti: suuren näyttelytilan näyttelyissä on lähes aina mukana teoksia ja muuta aineistoa kokoelmistamme, ja oikeassa etukulmassa sijaitseva Kuvakulma-tila on kokonaan omistettu kokoelmien ja niihin liittyvien hankkeiden (esim. tutkimus-, taide- ja oppimishankkeet) esittelylle. Toinen näyttelytilassa näkyvä museotyön ala on tietenkin yleisötyö: tilassa järjestetään säännöllisesti opastuksia ja työpajoja sekä kursseja, keskustelutilaisuuksia ja luentoja, jotka käsittelevät valokuvaa monista eri näkökulmista.

Kokoelmatyöhönkin sisältyy monta osa-aluetta, kuten kokoelmien säilytys ja konservointi, luettelointi ja tutkimus sekä kokoelmien digitointi. Lisäksi siihen kuuluvat esimerkiksi tietopalvelut, kuten tämä Kysy museolta -palvelu, sekä monenlaiset hankkeet, jotka liittyvät muun muassa kuva-arkistotyön kehittämiseen ja nykydokumentointiin.

Nämä konkreettiset työvaiheet eivät museoissa useinkaan ole yleisön näkyvillä, koska ne tapahtuvat erillisissä, niihin tarkoitetuissa työskentelytiloissa. Niiden lopputulokset kuitenkin näkyvät yleisölle näyttelyinä, julkaisuina, tapahtumina ja tietopalveluina, ja niistä kerrotaan verkkosivuillamme Kokoelmat- ja Hankkeet- sekä Tietopalvelut-sivustoilla. Niihin pääsee verkkosivumme etusivun yläreunan valikoista, mutta osoitteet ovat myös tässä:

https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/kokoelmat
https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/hankkeet
https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tietopalvelut/tietoa-ja-oppaita

Tulkitsen viestistäsi, että kaipaisit meillä kenties näkyville myös enemmän valokuvan varhaishistoriaan liittyvää aineistoa? Tämänhetkisiin näyttelytiloihimme ei valitettavasti ole mahtunut pysyvää osastoa vanhimman aineiston esittelylle, mutta sitä on tuotu esille aina tilaisuuden tullen. Viime vuosien laajin vanhaa valokuvaa ja esineistöä esitellyt näyttelymme oli suuri Pimiö-näyttely vuonna 2015. Tulevaisuudessa toivottavasti pystymme kertomaan suomalaisen valokuvan historiasta pysyvällä osiolla näyttelytiloissamme. Sitä odotellessa julkaisemme otteita ja tietoa varhaisesta aineistosta myös verkossa, kuten Flickrissä ja omalla verkkosivustollamme. Sieltä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja luettavaa!

Alkuperäisvedoksia ja kamera vuodelta 1918 vitriinissä Kuvakulman näyttelyssä Elsa ja Tyyne 1918 - sotakuvaajia sattumalta. Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo 2018.

Kommentit (1)

Sirkku Dölle kommentoi:

Suomen valokuvaajain liiton kokouksissa ja Suomen valokuvaaja-lehden sivuilla on tuotu jo ennen 1960-lukua esille ajatus museon aikaansaamisesta, mutta toteutuminen ei vain edistynyt. Suomen valokuvaaja-lehden vuoden 1953 numerossa 2 sivulla 10 on pieni uutinen. "Liittokokouksen yhteydessä teki Ester Harkio liitolle kauniin lahjoituksen ojentamalla kokouksen lomassa puheenjohtajan käteen lähes 100 vuotta vanhan valokuvan, ns. daguerrotypian, jonka hän luovutti liitolle (ehkä tulevaa valokuvamuseota silmälläpitäen). Vanhaa, erittäin hyvin säilynyttä kuvaa ihailtiin ja tuo ihailu oli samalla kiitollisuudenosoitusta lahjoittajalle." Tästäkin innostavasta hetkestä huolimatta vasta 1969 tapahtui museon perustaminen

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia