11.1.2019

Kuka on mahtanut kuvata isoäitini Koillis-Lapissa vuonna 1908?

Sain äidiltäni kaksi vanhaa kuvaa. Toisessa on isoäitini parin muun kaverin kanssa nurmella ulkona vuonna 1908. Toisessa on isoisoisäni eli tuon edellisessä kuvassa olleen naisen isä ehkä samoihin aikoihin. Isoäiti oli silloin 17-vuotias. Isoisästä on otettu lähikuva ja hän istuu ilmeisesti luonnonvalossa korituolissa. Luulen, että samoihin aikoihin on otettu kolmas kuva, jossa isoäitini serkun perhe naapurista oman talonsa edustalla. Puvustus on ainakin samantyylistä eli naisilla puhvihihaista valkoista puseroa.

Nämä kaikki ihmiset asuivat Kemijärveltä 20 km, Soppela-nimisessä kylässä. Kukahan ne kuvat on voinut kuvata? Luin teidän sivuilta kiertelevistä kuvaajista. Onko heistä tietoa tuohon aikaan Lapissa ja nimeomaan tuolla Koillis-Lapissa. Olisiko tuohon aikaan jo jollain paikkakuntalaisella voinut olla oma kamera?

Isoäitini kanssa kuvassa on hänen sukulaisnaisensa, joka oli tullut Amerikasta takaisin Suomeen. Tuli mieleen, toivatko he kameroita mukanaan muuttaessaan Amerikasta?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Sekä ammattilais- että harrastajavalokuvaajia oli Suomessa, Lapissakin, jo 1800-luvun lopulla jonkin verran. Vaikka kameraa ei toki ollut joka kodissa, ei se enää ollut myöskään mitään tavatonta. Harrastajille oli jo silloin tarjolla huokeita pienehköjä kameroita vapaa-ajan käyttöön ja ammattilaisille puolestaan kalliimpia ja kookkaampia kameroita esimerkiksi studiomuotokuvaukseen.

Kuka kuvasi? -palvelustamme löytyy muutama kuvaaja, jotka ovat toimineet Kemijärven seudulla jo tuolloin. Yksi mahdollinen kuvaaja on Kemijärven kirkkoherra Matti Heikinheimo, joka oli aktiivinen harrastajakuvaaja Kemijärvellä jo 1800-luvun lopulta lähtien. Hänen lasinegatiivejaan on Kotiseutuyhdistys Kemijärven Kotikiekerön kuvakokoelmassa n. 600 kpl. Toinen voisi olla kuopiolainen, mutta Lapissa noihin aikoihin kiertävänä kuvaajana toiminut Herman Kurki. Hänen tuotantoaan on tiettävästi säilynyt vähemmän, mutta joitakin kuvia on Kuopion museon kokoelmissa.

Kolmas, mutta hieman epätodennäköisempi kuvaajakandidaatti on Otto Lassila. Hänellä oli Kemijärvellä vuodesta 1910 lähtien oma valokuvaamo, mutta hän toimi myös kiertävänä kuvaajana. Hän oli oppinut ammattinsa Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa, mutta hän saattoi kylläkin olla vuonna 1908 vielä Yhdysvalloissa.

Lassila on hyvinkin voinut tuoda valokuvausvälineitä mukanaan Amerikasta jatkaakseen valokuvaajan ammattiaan Suomessa. Muut Kemijärven seudun valokuvaajat ovat sen sijaan todennäköisesti ostaneet välineensä suomalaisista valokuvausliikkeistä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia