13.12.2011

Saisinko asiantuntijan neuvoja valokuvan puhdistukseen?

Puhdistettava kuva esittää herra Sandmarkia.

Vaaleita laikkuja kuvassa.

Lisää laikkuja.

Ruskeita pisteitä kuvassa.

Kysyisin asiantuntijan neuvoa museomme kokoelmissa olevan vanhan valokuvan puhdistukseen. Kyseinen valokuva on Daniel Nyblinin signeeraama ja näin ollen 1800- ja 1900-lukujen taitteesta ja luultavasti alkuperäiskehyksessään. Valokuvan päälle on tehty retusointia ja korostuksia oletettavasti hiilellä. Pinnassa on muutama pieni kosteusvaurio, jotka erottuvat vaaleina laikkuina (ks. kuvat) ja muutama ruskea piste (mahdollisesti ruostetta tai kärpäsen jätöksiä). Kuva on luultavasti myös likainen. Tosin sitä on hankala arvioida silmämääräisesti, koska lasikin on likainen myös alapuoleltaan. Onko vaurioille tehtävissä mitään? Voiko likaa poistaa pinnasta millään? Hiili on puuterimaista eikä kestä kosketusta. Kaikki tieto, mitä kuvista on pääteltävissä, on tervetullutta.

Konservaattori Riitta Koskivirta vastaa:

Kuten itsekin olet huomannut, hiilipiirros irtoaa helposti. Sen takia ei kannata pahemmin kuvan pintaan kajota. Lisäksi kuvassa luultavimmin on gelatiiniemulsio, joka on hyvin herkkää vedelle, joten kuva saattaa jopa liueta pois. Tarkempia suosituksia en uskalla fyysistä kuvaa näkemättä antaa.

Mikäli ne keltaiset pilkut ovat hyönteistein jätöksiä (mikroskoopin alla kannattaa tarkastella), voi niitä mahdollisesti koettaa irrottaa mekaanisesti esim. kirurginveitsen kärjellä. Tosin siinäkin saattaa kuvan pinta vaurioitua, sillä jätökset yleensä ovat imeytyneet pintaa syvemmälle.

Varhaiset valokuvasuurennokset olivat tosiaankin usein päällepiirrettyjä ja vahvistettuja, yleensä hiilellä, joskus eri väreilläkin kauttaaltaan. Syynä oli ensinnäkin se, että kehitysprosessissa kuvasta saatiin vaalea ja kontrastiton, jota sitten piti vahvistaa käsin piirtämällä. Toinen syy voi myöskin olla, että haluttiin "taiteellisempi" lopputulos.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia