20.3.2020

Voiko liimatahroja poistaa negatiiveista?

Paperiliuska negatiiveissä

Olen vuosia digitoinut sekä vanhempieni valokuvanegatiiveja että omia negatiivejani. Tämä vanhojen filmien digitointi on minulle useita vuosia kestävä projekti. Aina tarvitteassa ja sopivasti aikaa ollen, sitä teen. Nyt kohtasin aiemmin esiintymättömän (minulla) ongelman vuoden 1983 35 mm:n väri negatiivieni digitoinnissa:

- negatiiveissa esiintyy hyvin pientä hiutalemaista, kiiltävää pölyä

- negatiivien reunan paperiset kaistojen (tilausmäärän merkitsemisliuska) liimateippien liima on tahrinut nipussa olleita viereisiä negatiiveja, siis liimatahroja

- paperiset reunakaistat ovat niin liimautuneita, että irti ottaessa filmin reijitys-reuna repeää.

Käytössäni on iäkäs, hyvin toimiva ja puhdas Konica Minolta Dimage IV filmiskanneri, jossa filmi asetetaan filmikehikkoon, ja se kulkee skannerin sisälle. Eli paperiset reunaliuskat on irrotettava skannaukseen. Em. 1983 negatiivit ovat olleet tavanomaisesti, mutta mielestäni asianmukaisesti säilytettyinä filmikehittämön paperitaskussa, siis useampia kymmenia vuosia. Vastaavaa todenäköisesti esiintyy myös muiden vuosien aiemmin skannaamattomien negatiivien kohdalla. Aiemmin tällaista ei ole kohdannut, vaan reunapaperit ovat aina lähteneet hyvin irti. Onko teillä kokemusta tällaisesta ja mikä olisi toimintaohjeenne asiassa? Tutkittuani asiaa tarkemmin, tulin siihen johtopäätökseen, että vika (viat skannaustuloksessa) ei ole itse skannerissa, vaan reunapaperin irroituksen yhteydessä syntyneistä ongelmista johtuvaa. Liimatahrat ovat syntyneet vuosien aikana, kun negatiivien pätkät eivät ole olleet täysin siistissä tasa-pinkassa, vaan vähän "sik-sakkia". En siis ole vuosikymmenien aikana osannut ajoissa irrottaa niitä paperireunoja negatiiveista. Edelleen, voin todeta, että ilman paperireunoja olevien valokuvanegatiivien skannaus onnistuu ilman ongelmia.

Täsmennyksiä ongelmiin:

Kiiltävä hienojakoinen liuskamainen pöly:

Jos paperiliuskan liima on kuivunutta ja helposti irtoavaa, syntyy tätä pölyä. Pöly tarttuu negatiivin molemmille puolille, ja pölyä on vaikeaa nähdä paljain silmin, se näkyy kun katsoo luupilla. Pöly ei irtoa korvapumpulla. Olen käyttänyt paperinenäliinan irti revittyä arkkia hienovaraiseen puhdistukseen, vaarana on emulsiopinnan vaurioituminen. Paperiliuskan irrottamisen teen selvästi erillään skannausympäristöstä. Mikä olisi suosituksenne herkästi irtoavan paperiliuskan irrottamiselle? Mikä olisi suosituksenne em. pölyn poistamiseen negatiiveista?

Liimatahrojen poistaminen:

Olen aina mielestäni käsitellyt varovasti ja oikein negatiiveja. Negatiivit eivät ole kaikki olleet siistissä pinossa valokuvavalmistamon paperitaskussaan, joskus vähän ristikkäin - oma oletukseni on, että paperiliuskojen kiinnitysteipin liima on vuosikymmenien aikana tahrinut viereisiä negatiiveja. Liimatahra aiheuttaa näkyvän, vaikean virheen skannaustulokseen, en ole kokeillut poistaa liimatahraa millään muulla keinolla kuin kevyellä pyyhkimisellä, ja sehän ei lähde pois. Olisiko teillä ehdotusta tai menetelmää tällaisten liimatahrojen poistamiseksi?

Filmin reunan repeily paperiliuskaa irrotettaessa:

Joissain tapauksissa paperiliuskan liimaus on edelleen niin vahvaa, että tapahtuu filmin reunen repeilyä sitä poistettaessa. Yksi mahdollisuus olisi tietysti leikata filmin reunasta paperiliuska irti, jolloin se mahtuisi skannerin filminpitimeen. Onko teillä suositusta tällaisen ongelman ratkaisuksi? Pahin ongelmani on liimatahrojen asianmukainen poisto, jos se on jotenkin mahdollista. Em. pölynpoistomenetelmäni on kyllä toimiva, mutta siinä on emulsiopinnan vahingoittumisen riski, joten kysyn turvallisempaa menettelyä. Nyttemmin skannauksen jälkeen arkistoin filmit asianmukaisiin A4 -kokoisiin säilytystaskuihin.

Konservaattori Laura Sallas vastaa:

Teipit ja liimat ovat harmillisia ja ikävä kyllä varsin tavallisia vaurioiden aiheuttajia valokuvavedoksissa ja negatiiveissa. Liimat ja teipit itsessään ovat tahmeita ja vaikeasti poistettavissa, ja ikääntyessään ne leviävät, tahmaavat ja tahraavat aineistoja. Lähettämässäsi kuvassa näkyy hyvin tilanne, jossa teippiliima on ajan kuluessa kellastanut myös paperin. Usein liimavauriot tapahtuvat juuri kuvaamallasi tavalla, vähäinen määrä liima vaurioittaa levitessään suurta osaa aineistosta. Erityisesti laitteet, kuten skannerit, ovat hankalia, liima voi eksyä laitteen sisäpuolelle, josta sitä ei näe, ja josta se tarttuu edelleen.

Teipinpoisto on mahdollista, ja usein tahmaisesta teippiliimasta päästään eroon, vaikkakin jäljet teippauksista saattavat silti jäädä aineistoon. Jokainen tapaus on arvioitava yksilökohtaisesti, koska liimat, teipit ja aineistot ovat erilaisia, ja lisäksi ne kaikki ikääntyvät eri tavalla. En suosittele liimanpoistoa paperinenäliinalla, koska kuten arvelitkin, liima helposti vain jää negatiivin pintaan ja samalla syntyy hankausjälkiä.  Liimatahrojen ja tahmeiden osasten poistossa neuvon kääntymään konservaattorin puoleen. Oikean puhdistustavan valitseminen vaatii aineiston näkemistä ja tutkimista. Jos lika tai pöly on täysin kuivaa, sitä voi yrittää varovaisesti harjata pehmeällä vuohenkarva-harjalla.

 

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia