12.9.2019

Mikä on tämä kummallinen laite?

Hei! Sain eräältä tuttavalta tällaisen laitteen, josta en tiedä mikä se on, mitä sillä on tehty ja miltä ajalta tämä voisi olla. Olen 20 vuotta kierrellyt huutokauppoja, eikä tällaista ole vastaan tullut. Henkilö jolta tämän sain, ei myöskään tiedä kertoa laitteesta mitään.

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

En itsekään aluksi tunnistanut konetta, joten vertailin sitä vanhoihin valokuvaustarvikeluetteloihin ja kas kummaa, sieltähän se löytyi! Käsissäsi on oikea harvinaisuus. Koneesi on eräänlainen taikalyhty tai tarkemmin "paraskooppi". Paraskooppi on sanana kadonnut aktiivikäytöstä, mutta kyseessä on projektori, jota käytettiin etenkin postikorttien heijastamiseen. Korttiharvinaisuuksia sai näin esiteltyä suuremmallekin seurueelle.   

Koneesi on nähtävästi myös Ed. Liesegangin valmistama, mutta hieman eri mallia kuin tässä katalogissa esitelty. Luukku, josta postikortti laitetaan sisään, avautuu ainakin eri suuntaan. Katalogi on 1920-luvulta. Otaksuisin, että koneesi on suunnilleen samoihin aikoihin valmistettu.

Jos haluat tietää tarkemmin koneen toiminnasta, niin youtubesta löytyy videoita, joissa samantyylisiä laitteita esitellään: Operating post card projector

Museo toivottaa hyviä heijasteluhetkiä!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia