22.12.2011

Miten tullaan ammattivalokuvaajaksi?

Olisin kiinnostunut tietämään, miten päästään valokuvaajaksi (ammattilaiseksi)? Onko se helppoa? Onko koulutukseen soveltuvuuskoetta? Millainen palkka alalla on?

Minkälaisia kuvia valokuvaaja voi ottaa? Mitä valokuvaajan pitäisi erityisesti ottaa huomioon kuvissa? Entä arvioiko kukaan kuvaajan ottamia kuvia? Millainen kamera olisi hyvä olla?

Valokuvaaja Virve Laustela vastaa:

Valokuvaajaksi voi opiskella Suomessa ammattiopistoissa, kansanopistoissa, ammattikorkeakouluissa, korkeakouluissa ja yliopistoissa. Valokuvaajaksi voi myös valmistua oppisopimuksella ja suorittamalla ammattitutkinnon. Ilman tutkintoakin voi edistynyt harrastaja toimia yksityisyrittäjänä eli perustaa esim. toiminimen. Lista opiskelupaikoista löytyy tästä linkistä. Esim. pyrittäessä Aalto-yliopiston (ent. Taideteollinen korkeakoulu) sekä Lahden muotoiluinstituutin valokuvalinjoille on vaatimuksena sekä ennakkotehtävät että pääsykokeet.

Valokuvaajan ammatti on nykyään melko suosittu ja kilpailu työkeikoista voi olla kovaa. Palkka vaihtelee kovasti riippuen siitä, onko vakinaisena kuvaajana esim. lehdessä saaden kiinteää kuukausipalkkaa vai yksityisyrittäjänä, paljonko työtä kulloinkin on ja paljonko sitä on valmis tekemään.

Alkuun valokuvaajan ammatissa pääset parhaiten hankkimalla kameran, jonka käyttöön perehdyt hyvin. Kamerassa pitäisi pystyä itse vaikuttamaan suljinaikaan, aukkoon, valkotasapainoon jne. eli ohittamaan automaattiasetukset. Kuvata kannattaa paljon, jotta tekniikka tulee tutuksi. Esim. kameraseuroissa, työväenopistoissa ja nuorisoasiankeskuksissa on eritasoisia kursseja vasta-alkajista edistyneisiin. Kuvausoppaita ja valokuvakirjoja kannattaa tutkia ja miettiä, miksi jotkut kuvat ovat kiinnostavampia kuin toiset. Pelkkä tekninen osaaminen ei riitä vaan tarvitaan myös taitoa ilmaista kuvalla jotain. Vähitellen löytyy sitten se eniten juuri sinua kiinnostava valokuvaaminen.

Kuvaamisen lisäksi on valokuvaajan hallittava digitaalinen kuvankäsittely sekä kuvien toimittaminen eri käyttötarkoituksiin (esim. painoon julkaisua varten, www-sivuille, tulostettavaksi). Laitteiden ja ohjelmien jatkuvasti päivittyessä on myös valokuvaajan päivitettävä taitojaan.

Toivottavasti innostut opettelemaan valokuvausta ja ehkäpä jopa saamaan siitä itsellesi ammatin!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia