18.10.2019

Kuka vei ukkini valokuvan?

Mistähän saisi tietoa kuka mahdollisesti olisi ollut naishenkilö, joka on kiertänyt Kainuussa Suomussalmella joskus välillä 1955-1965 ja kysellyt valokuvia suurennettavaksi? Ukistani, joka kuoli 1940-luvulla, oli otettu yksi ainoa kuva ja se oli annettu naiselle mukaan. Sitä kuvaa ja suurennosta ei koskaan tullut sitten takaisin.

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

Hei,

todella harmittavan kuuloinen tapaus, mutta ei ainoa laatuaan. Valokuvien suurennusliikkeiden "asiamiehet" liikkuivat ympäri Suomea keräämässä valokuvia suurennettaviksi. Tiedetään tapauksia, joissa kuvia tuotiin liikkeisiin useiden satojen kilometrien päästä. Valokuvillehan on voinut matkalla liikkeeseen tai takaisin käydä mitä vain.  

Pidän valitettavan todennäköisenä selityksenä kuvan katoamiselle sitä, että sukunne joutui huijarin uhriksi. Löysin 1950- ja 60 -luvuilta lukuisia sanomalehtiartikkeleita oikeustapauksista, joissa syytetyt olivat kiertäneet maaseudulla esiintyen suurennusliikkeiden asiamiehinä. Uhreilta kerättiin ennakkomaksu ja valokuvat mukamas suurennettaviksi. Huijarista tai valokuvasta ei sen koommin enää kuultu, ellei hän jossain vaiheessa jäänyt kiinni.

Suurennusliikkeille työskennelleet asiamiehet eivät usein olleet itse valokuvaajia, ja meillä ei ole täällä museolla juurikaan heihin liittyviä henkilötietoja. Vaihtuvuus kehnopalkkaisessa, matkustamista vaatineessa työssä oli suurta ja sanomalehdissäkin oli usein suurennusliikkeiden ilmoituksia, joissa he etsivät lisää asiamiehiä. Yhden nimettömän asiamiehen paikantaminen vuosikymmenien takaa voi olla erittäin haastaava. Koska he liikkuivat niin laajoilla alueilla, niin emme voi myöskään olla varmoja mille suurennusliikkeelle etsimänne henkilö työskenteli.

Suurennusliikkeiden asiamiehistä voit lukea hieman lisää tästä aiemmasta vastauksesta aiheeseen liittyen: Keitä olivat valokuva-asiamiehet

Esimerkki valokuvista tehdyistä suurennoksista. Tämä kuva on alkuperäinen visiittikortti. Joseph Hart / Atelier Wahlström, 1907-1911. 10,5x6,4 cm Kuva: Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo

Visiittikortista teetetty väritetty suurennos. ​43,5x33,5 cm. Kuva: Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo

Kommentit (1)

Sirkku Dölle kommentoi:

Suosittelen kahta jäljittämistapaa: Yhteydenotto suomussalmelaisiin kotiseutuihmisiin ja juttu sikäläisessä paikallislehdessä. Todennäköisesti kuvia on kyselty lukuisilta paikkakuntalaisilta ja joku saattaa vielä olla elossa ja muistaakin. Uhreja voi olla muitakin kuin nyt kysymyksen esittänyt.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia