17.12.2019

Kuinka järjestäisin sota-ajan valokuvat?

Patsas Karhumäellä talvella 1942.

Minulla on noin 200 pienikokoista sota-ajan valokuvaa vuosilta 1940-1945. Kuinka ne kannattaisi järjestää? Paikkakunnan vai aiheen mukaan? Millainen kansio on paras?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Aloittaisin tutkimalla, onko kuvilla jo ennalta jonkinlainen järjestys. Onko niin, että kuvilla ei sinun haltuusi tullessaan näyttänyt olevan mitään "alkuperäistä" järjestystä tai logiikkaa, jonka niiden kuvaaja tai aiempi omistaja olisi luonut ja jonka voisi päätellä vaikka kuviin tehdyistä merkinnöistä tai siitä, miten kuvia on säilytetty esimerkiksi eri kuoriin tai rasioihin jaettuna?

Jos sellaista ei ole, paras järjestys löytyy usein vähitellen kokonaisuutta hahmotellen: levittämällä kokonaisuus eteesi pöydälle tai lattialle ja hahmottelemalla kuvien välisiä yhteyksiä ja esimerkiksi jonkinlaista aikajanaa. Muodostuuko kokonaisuudesta erillisiä ryhmiä tai kuvasarjoja vai kenties yksi ajassa etenevä kertomus? Ovatko kuvat kaikki yhden henkilön kuvaamia vai onko ne koottu useilta eri tahoilta?

Jos koko kuva-aineistolla on sama kuvaaja, ehkä aikajärjestys olisi luonteva tapa siirtyä kuvasta, paikasta ja aiheesta toiseen, kertoa kuvilla yhden ihmisen sotahistoria alusta loppuun? Jos taas kuvat ovat peräisin eri henkilöiltä, haluaisitko koota yhden henkilön kokonaisuuden kerrallaan ja siirtyä sitten seuraavaan?

Voit toki myös miettiä siltä kannalta, millaista käyttöä olet kuville ajatellut. Olisiko kiinnostavinta nähdä ne aikajärjestyksessä etenevänä tarinana? Vai jos keskittyisit yhteen paikkakuntaan tai aiheeseen kerrallaan, tulisiko järjestyksestä aivan erilainen?

Kansion valinta on toki myös makuasia, mutta jos haluat satsata kuvien säilyvyyteen, olisi hyvä, että valitset kansion, joka on valmistettu happovapaista materiaaleista. Kuvien kiinnittämiseen suosittelen liiman sijasta kuvakulmia, jolloin kuvat saa tarvittaessa helposti irti kansiosta. Kuvien säilyvyyden kannalta turvallisista materiaaleista tehtyjä kuvakulmia saa ainakin Museoiden hankintakeskuksesta.

Onko kuvien taakse merkitty tietoja? Siinä tapauksessa kannattaa miettiä, kirjoittaisitko tiedot lyijykynällä albumin sivuille kuvien alapuolelle tai viereen. Silloin kuvia ei tarvitsisi ottaa toistuvasti irti tarkistaakseen tietoja.

Lopuksi lukusuositus: kollegani Anne Isomursu on kirjoittanut valokuvakokoelmien käsittelystä, tutkimisesta ja järjestämisestäkin oivallisen opaskirjan nimeltä Kuvansa kullakin. Sen voi lukea verkossa tai ladata itselleen ilmaiseksi museon verkkosivulta tästä linkistä. Lue kirjasta erityisesti luku "Kokoelmaselvitys ja sen tavoitteet". Siinä on juuri kuvakokoelman tulkintaan ja järjestyksen pohdintaan johdattavia näkökulmia, joista on ihan yhtä paljon hyötyä yksityiselle kuvien järjestäjälle kuin museotyöntekijällekin.

Muutakin hyödyllistä tietoa valokuvakokoelmista löydät Tietoa ja oppaita -sivultamme.

Antoisia hetkiä kuvien parissa!

 

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia