7.1.2020

Mihin Kuvakeskukseen tämä leima liittyy?

Kuvan taakse painettu leima.

Kuva tuntemattomista naisista.

Hei! Minulla on vanha suomalainen valokuva, vaatteiden perusteella ajoitan sen 20-luvulle. Takana leima ”Kuvakeskus”. Onkohan tämä Kuvakeskus Hynnisen leima? Myös Helsingissä toimi ’26-‘30 ”Kuvakeskus” mutta heidän kuvissaan löytämäni leimat ovat paljon modernimpia. Osaatteko auttaa? Liitteenä kuva ja leima. Kiitokset!

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

 

Kuvakeskus-nimisiä toimijoita on tosiaan ollut useampia: helsinkiläisen Kuvakeskuksen ja Kuvakeskus Hynnisen lisäksi on Kuvakeskuksia on ollut Kannuksessa, Savonlinnassa, Harjavallassa, Haapajärvellä ja vielä Puolustusvoimien ja Ilmavoimien omat kuvakeskukset.

Helsinkiläisen, valokuvaaja Paavo Poutiaisen perustaman Kuvakeskuksen aineistoa on Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa. Vedosten joukossa oli ainakin kolmenlaisilla leimoilla varustettuja, ja mukana on myös sellaisia, joissa oli takana postikorttipainatus osoiteviivoineen ja tuo sama logo. Kortissa on painettuna myös sana "Helsinki".

Näin siis selvisi, että sinulla on helsinkiläisen Kuvakeskuksen tekemä vedos. Kyseessä oli yksi varhaisimmista suomalaisista kuvatoimistoista, jonka kuvaajat ovat jääneet lähes anonyymeiksi. Sen aineistoa julkaistiin 1920-luvun lopulta lähtien mm. Suomen Kuvalehdessä.

Asiasanat: Kuvakeskus, leimat

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia