30.1.2020

Kuka kuvasi Jämsänkoskella?


 

Minulla on yksi käyntikorttivalokuva, jonka taakse on haaleasti leimattu D. (?) Lehtonen, Jämsänkoski. Kuvaamosta ei löydy tietoja Kuka kuvasi -tietokannasta eikä netistä Jämsänkoskea peratessa. Rekvisiitta näyttää hyvin vaatimattomalta: ei fondeja, ainostaan tuoli ja tyhjä tausta. Kuva-alan sommittelukaan ei ole mennyt aivan kohdilleen. Kuva lienee vuoden 1910-1915 tienoilta. Kuvaamo saattoi olla lyhytaikainen tilapäisviritelmä, ehkä?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Miehen olemus on jännittävän ajaton: epätyypillinen hiusten ja parran pituus herättää kysymyksiä uskonnollisista yhteisöistä, mutta toisaalta hahmossa on myös häivähdys merimiestä. 1970-luvun katukuvassakaan hän ei heti erottuisi joukosta.

Meillekään ei D. Lehtosta ole tullut vastaan. Kyseessä on tosiaan voinut olla kuvaajan työn kokeilija, josta ei ole kehittynyt pitkäjänteistä ammattilaista, mutta hän on kuitenkin satsannut toimintaansa tyylikkään nimileiman verran. Pieni mahdollisuus on sekin, ettei leima viittaisi kuvaajaan: joskus myös kuvan omistajat leimasivat kuvat omalla nimellään ex libris -tyyppisesti. Niin tai näin, kuvaaja ja kuvattu jäävät tuntemattomiksi.

Asiasanat: Jämsänkoski

Kommentit (2)

Mari kommentoi:

Mitä jos kysymyksen ja kuvan lähettäisi Jämsän alueen paikallislehteen Jämsän Seutu/Vekkari? Innostuisivatko tutkimaan tapausta?

Hannu Sinisalo kommentoi:

Hyvä ehdotus, teen sen. Tosin näitä vanhoja valokuvia tarjotaan paikallislehdille riesaksi saakka, joten usein niitä ei edes oteta julkaistaviksi. Sitä varten on olemassa usein "Vanhoja valokuva X:stä" -Facebook-ryhmiä. Katson, onko sellaista Jämsästä tai Jämsänkoskelta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia