10.3.2020

Ovatko vanhat valokuvat joskus tehty pellille?

Hei, minulla on vanhoja valokuvia, joiden uskon olevan 1900 -luvun alkupuolelta, jotkut jopa 1800 -luvulta. Yksi on erikoinen, "peltinen" kuva, jossa on vanha pariskunta. Ovatko vanhat valokuvat joskus tehty pellille tai vastaavalle materiaalille?

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

Hei,
1800-luvulla uusia, nykyään ihmeelliseltä kuulostavia valokuvausmenetelmiä syntyi tiuhaan tahtiin. Valokuvia tehtiin, siirrettiin tai niiden taustana käytettiin erilaisia pohjia: lasia, kangasta, nahkaa, hopealla päällystettyä kuparia ja, kyllä vain, myös peltiä.

Sinun valokuvasi on mitä luultavimmin ferrotyyppi (menetelmä tunnetaan myös nimillä ferrotypia ja tinatypia). Ferrotyyppi on valokuva, jossa tummalla tai mustalla lakalla käsitellystä peltilevystä tehdään valoherkkä. Levy asetetaan kameraan ja valotetaan. Mustaa taustaa vasten negatiivinen kuva vaikuttaa positiiviselta.

Ferrotyypit nousivat suuren yleisön suosioon heti markkinoille tulonsa jälkeen vuonna 1853. Ne olivat halpoja, kestäviä ja yksinkertaisia valmistaa. 1800-luvun loppupuolella niitä sai jopa ensimmäisistä valokuva-automaateista. Tekniikkaa käytettiin aina 1930-luvulle asti, joten näkemättä kuvaasi, on ajoitusta vaikea tehdä tarkasti.

Voit lukea lisää ferrotyypeistä esimerkiksi näistä vastauksista:
Miltä ajalta on tämä valokuva metallilevyllä?
Onko tämä ferrotyyppi?
Kestääkö ferrotyyppi vaurioitumatta jatkuvaa esillä oloa?
Miten suojata, käsitellä ja kuvata ferrotyyppejä?

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia