6.5.2020

Voinko julkaista Facebookissa kuvan, jonka ottamiseen sain luvan?

Haluan julkaista Facebookissa olevassa avoimessa ryhmässä valokuvan, jonka otin vuonna 1968. Kuvan ottoon sain luvan. Kysymyksessä on lentoemäntä, joka oli silloin mukana maailmanympärilennolla. Voinko julkaista kuvan ja nimen tässä ryhmässä, joka ainoastaan muistelee kyseisen lentofirman (ei ole enää olemassa) toimintoja ja matkoja. Kysymyksessä on iloinen muisto hyvästä palvelusta.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

On erittäin hyvä lähtökohta, että mietit ennen kuin julkaiset. Facebook-ryhmissä julkaisemisesta kysytään meiltä usein neuvoa, ja siihen liittyy tietysti monia eri näkökohtia. 

On myös hyvä, että olet saanut kuvan henkilöltä luvan kuvaamiseen. Kuvauslupa ei kuitenkaan ole samalla julkaisulupa. Kun kuva on kerran julkaistu verkossa, sen leviämistä ei voi sen jälkeen enää hallita, eikä edes suljettu ryhmä suojaa kuvaa täydellisesti. Aina ei ole mahdollista saada yhteyttä kaikkiin kuvien henkilöihin julkaisuluvan kysymistä varten, mutta aina kannattaa kysyä, jos se on mahdollista.

Toisaalta kuva on otettu periaatteessa julkisessa tilassa ja tilanteessa, aikaa on kulunut, eikä kuvassa oletettavasti ole mitään sellaista, mikä loukkaisi kuvassa näkyvien henkilöiden yksityisyyttä tai kunniaa. Varmasti myös julkaiset sen ystävällismielisessä asiayhteydessä ja varustat sen tekstillä, joka ei myöskään loukkaa tai levitä väärää tietoa. Tällaisissa olosuhteissa olemme yleensä rohkaisseet julkaisemaan, sillä varauksellla, että jos kuvassa esiintyvä henkilö pyytää poistamaan kuvan, se on syytä poistaa. 

Kun on käynyt mielessään läpi julkaisemisen ja julkaisematta jättämisen syitä ja seurauksia sekä yksityishenkilöiden ja kuvaajan oikeuksien että julkaisualustan kuten Facebookin käytäntöjen ja periaatteiden kannalta, tietää ainakin, mitä on tekemässä. 

On silti hyvä muistaa, että museo ei ole lakien ja asetusten erikoisasiantuntija, joten loppujen lopuksi meiltä saadut neuvot ovat ns. valistuneen maallikon näkemyksiä.

Voit lukea aikaisempia kysymyksiä ja vastauksia valokuvien verkkojulkaisemisesta, kun teet Kysy museolta -palvelussamme haun sanalla "tietosuoja".

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia