18.5.2020

Voiko museon kokoelmia selata internetissä?

Voivatko asiakkaat itse etsiä kuvia internetissä kokoelmastanne?

Olen tekemässä elämäkertaa Anna ja Alfred Sarlinista. Onko mahdollista, että kuvakokoelmissanne olisi heistä kuvia? He ovat kumpikin syntyneet 1860-luvulla, Alfred kuoli 1919 ja Anna 1933. Alfred oli toimittaja, kirjailija, pienen korihuonekalutehtaan johtaja ja vapaa-ajattelija, Anna laulajatar, kuoronjohtaja ja musiikinopettaja. Kummatkin asuivat Helsingissä suuren osan elämästään. Heidän sisarensa Ida Sarlin työskenteli aikanaan Suomen Lähetysseurassa. Sieltä kerrottiin, että heidän kuvakokoelmansa on lahjoitettu teillle. Mahtaisiko Idasta löytyä kuvaa?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Toistaiseksi museon kokoelmia ei voi tutkia internetissä, vaan tietokantaan pääsee vain täällä museolla. Paras tapa onkin tiedustella juuri tällä tavoin Kysy museolta -palvelun kautta, jos mielessä on tarkka kysymys kuten sinulla. Jos taas on etsimässä laajemmin esimerkiksi kuvia tietystä aiheesta, voi myös varata ajan ja tulla itse selaamaan tietokantaa tänne museolle.

Sarlinien kuvia ei valitettavasti löydy tietokannastamme. Kävin läpi ne kolme kokoelmaerää, jotka olemme ottaneet vastaan lahjoituksina Suomen lähetysseuralta (yksi vuonna 1992 ja kaksi vuonna 2003). Suurin osa Lähetysseuran aineistoista on tullut meille anonyymeinä, ja vaikka joidenkin kuvien alkuperäisten omistajien nimet ovat olleet tiedossa, kukaan heistä ei ole Sarlin. Mietin, olisivatko Sarlinien kuvat kuitenkin päätyneet johonkin muuhun museoon, tai sitten heihin liittyvä tieto on aineistojen siirron yhteydessä jostakin syystä jäänyt siirtymättä meille, kun aineistojen alkuperä on merkitty tuntemattomaksi.

Jos haluat (ja jos asialla ei ole kova kiire), voit tulla myöhemmin tänä vuonna käymään ja katsomaan noita tuntemattomien kuvia siltä varalta, jos tunnistaisit niistä etsimiäsi henkilöitä. Tällä hetkellä olemme vielä etätöissä emmekä voi ottaa asiakkaita vastaan, mutta toivottavasti voimme avata myös asiakaspalvelun ennen pitkää.

 

Asiasanat: kuvakokoelmat

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia