Kysy melkein mitä vaan valokuvasta – kuvan kanssa tai ilman! Mikäli kysymyksesi koskee valokuvassa esiintyvän rakennuksen, univormun tai vastaavan yksityiskohdan tunnistamista, osaavat kyseisten toimialueiden museot auttaa paremmin. Emme osaa tunnistaa kuvissa esiintyviä yksityishenkilöitä. Museot eivät myöskään anna hinta-arvioita.
Vastaus kysymykseesi saattaa löytyä jo kysy museolta -palvelusta, katso siis mitä on kysytty aikaisemmin. Suomen valokuvataiteen museon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikon sisällä. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Lisää tietoa palvelusta.Mikä mahtaa olla valokuvaamo ja milloin kuva on mahdollisesti otettu?
Kuvassa on mummoni setä, joka syntyi vuonna 1869. Näin kuvan erään kesäkahvilan eteisessä. Setä oli omistanut talon aiemmin ja asunut siellä. Yritin etsiskellä tietoa univormusta. Kyse on ilmeisesti Suomen kaartin puvusta. Kaarti osallistui autonomian aikana joka kesä Venäjän keisarin henkilökohtaisesti valvomiin kaartin harjoituksiin Krasnoje Selossa Pietarin lähellä. Kuva on varmaan otettu tällaisella reissulla.
Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:
Kyseessä on tosiaan Suomen kaartin univormu. Mummosi setä on ikuistettu Gustav Jakobi (Jakovlevitsh) Jansonin kuvaamossa, jolla oli vakituiset tilat Pietarissa. Kesäisin G.J. Janson tarjosi palveluitaan myös Krasnoje Selossa - tämä oli varmasti tuottoisa kuvauspaikka, jossa asiakkaita riitti juuri kaartin harjoitusten ansiosta.
Kuvaamo on toiminut Pietarissa ainakin 1880-luvun lopulta vuoteen 1908. Krasnoje Selon kesästudion tarkempia toimintavuosia ei ole tiedossa, mutta sukulaisesi syntymävuodesta päätellen hän on varmaankin ollut harjoituksissa ja Jansonin valokuvattavana 1890-luvulla tai 1880-luvun lopulla.
Venäjänkieliset tiedot Jansonin kuvaamosta löytyvät tästä linkistä.
Sotilaallinen univormu mantteleineen muodostaa kontrastin studion porvariskotia jäljittelevän sisustuksen kanssa. Samantapaista tyyliä ovat suosineet nähtävästi myös muut kuvaamot Pietarin seudulla, kuten näkyy tästä toisen kuvaamon kuvasta Museoviraston kuvakokoelmissa Finna-palvelussa.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys