15.10.2020

Minä vuonna nämä rippikoululaiset on kuvattu?

Tuntemattomia rippikoululaisia Kemissä 1900-luvun alussa. Kuva: Valokuvaamo H. Kärnä.

Aloin keväällä koronakaranteenissa kaivella mummon ja vaarin peruja olevia valokuvia. En tiedä, onko oheinen kuva heidän vai sisarustensa ripillepääsystä. Vai onko se jotain tuntematonta tietä päätynyt muiden kuvien sekaan.

Kuvan kehyksessä lukee valokuvaamo H. Kärnä, Kemi. Netistä selvisi, että Heikki ja Eliisi Kärnällä oli Rovaniemellä Valokuvaamo Pohjantähti 1921-36, mutta Kemin liikkeestä en löydä tietoa. Olisiko tämä Kemin liike ollut vanhempi. Mielestäni kuvan asetelma, jossa kohde hukkuu taustaan, viittaa aloittelevaan kuvaajaan. Kirkon seinä on mielestäni Keminmaan vanhan kirkon joen puoli. Isovanhempani Nestor Nikkonen ja Hulda os. Kanto syntyivät molemmat 1894. Olisin kiinnostunut tietämään, ovatko he mahdollisesti tilaisuudessa ja milloin tilaisuus on ollut? Isovanhempani elivät pitkän elämän läpi Suomen historian murrosten ja olen - valitettavan myöhään - alkanut kirjoittaa muistiin heidän elämäntarinaansa. Olisin kiitollinen kaikesta tiedosta mitä kuvasta saa irti.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kieltämättä kemiläisnuorten kasvot ovat mustavalkokuvassa osoittautuneet hyvin samansävyisiksi kuin kirkon kiviseinä. Olet oikeassa siinä, että valokuvaajan taidoilla on vaikutusta lopputulokseen, mutta myös valaistusolosuhteilla sekä valokuvausvälineiden ja negatiivin teknisillä rajoituksilla voi olla ratkaiseva merkitys. Vedostusvaiheessa kontrastia olisi toki ehkä voinut vielä yrittää lisätä takariviläisten kasvoihin.

Heikki Kärnän valokuvaamoista Iissä ja Kemissä on tietokannoissamme hyvin vähän tietoa, mutta vaikuttaa siltä, että Iin liike olisi perustettu ensimmäisenä, noin vuonna 1915. Kemin kuvaamon perustamisvuosi ei ole tiedossamme, mutta todennäköisesti se on kuitenkin perustettu myöhemmin eli vuoden 1915 jälkeen, jolloin isovanhempasi olisivat olleet jo yli 20-vuotiaita. Jos tietokannassamme oleva tieto pitää paikkansa, Heikki Kärnän kuvaamo olisi toiminut Kemissä vuoteen 1924 asti. Löydät tiedot Kuka kuvasi -verkkopalvelustamme hakusanalla "Kärnä".

Rovaniemelle Heikki ja Eliisi Kärnä tosiaan perustivat valokuvaamo Pohjantähden tiettävästi vuonna 1921.

Tarkempaa tietoa rippikoulutoiminnasta ja ehkä kuvaamoistakin saattaisi löytyä Kemin historiallisesta museosta. En tiedä, onko heidän kokoelmissaan Heikki Kärnän kuvaamon aineistoa, mutta pidän sitä todennäköisenä. Lapin maakuntamuseossa Rovaniemellä on myös Kärnän tuotantoa, mutta heillä painottunee paikallisen kuvaamon, Pohjantähden tuotanto. Suosittelen siis erityisesti kääntymistä Kemin historiallisen museon puoleen!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia