15.10.2020

Onko museolla valokuva alastomasta Mannerheimistä?

Petteri Bülow, Juho Saari & Touko Yrttimaa: Pikku prinssi, 1990. Suomen valokuvataiteen museo.

Luin jostakin, että Valokuvataiteen museon kokoelmissa on kuva alastomasta Mannerheimista hevosen selässä. Onko kuva aito? Mistä siinä on kyse?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuva alastomana ratsastavasta Mannerheimista on tiettävästi aito, mutta se ei kuulu Valokuvataiteen museon vaan Mannerheim-museon kokoelmiin. Tilanteessa on kyse hevosten uittamisesta kuumana kesäpäivänä. Mannerheim-museosta kerrotaan, että kuva on osa muutaman kuvan sarjaa, jotka on otettu 13. Vladimirin ulaanirykmentin vesistönylitysharjoituksesta Novominskissa Puolassa ennen ensimmäistä maailmansotaa. Kuva on ajoitettu vuosiin 1909-1911, jolloin Mannerheim oli kyseisen rykmentin komentajana.

Valokuvataiteen museon kokoelmissa sen sijaan on oheinen taideteos, jossa kyseistä alkuperäiskuvaa on käytetty kuvamanipulaation pohjana. Uudessa teoksessa alaston Mannerheim hevosineen on sijoitettu Kiasman edustalla sijaitsevan Mannnerheim-ratsastajapatsaan paikalle. Teos on nimeltään Pikku prinssi, ja se kuuluu Petteri Bülowin, Juha Saaren ja Touko Yrttimaan teossarjaan "M - kaupunki etsii manipuloijaa" vuodelta 1990. Teoksesta voit lukea lisää kokoelmanostosta, johon pääset tästä linkistä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia