19.10.2020

Onko vanhoilla taiteilijan ottamilla alastonkuvilla arvoa?

Onko vanhoilla taiteilijan ottamilla alastonkuvilla jotain arvoa? Kuvat ovat negatiiveina, vanhoissa alumiinisissa purkeissa.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Näkemättä kyseisiä kuvia voin vastata yleisellä tasolla, että kuvilla on varmasti arvoa sekä taide- että kulttuurihistoriallisesti, suhteessa taiteilijan muuhun tuotantoon ja toisaalta alastomuuden kuvaamisen konteksteihin, tyyleihin ja tapoihin omana aikanaan.

Kuvien tarkempi merkitys avautuu varmaankin erityisesti taiteilijan toiminnan kautta: ovatko alastonkuvat kenties osa muulla tekniikalla tehtyjen teosten suunnittelua tai valmistelua, vai vaikuttaako siltä, ettei niillä ole suoraa yhteyttä taiteilijan tunnettuihin teoksiin?

Onko valokuvista olemassa myös vedoksia? Onko niitä pidetty esillä tai julkaistu jossakin? Oliko valokuvaus taiteilijalle ylipäätään ammatillisesti ja/tai yksityiselämässä tärkeä menetelmä? Onko hänen ottamistaan valokuvista säilynyt muita esimerkkejä? Eroavatko alastonkuvat näistä muista valokuvista sisältönsä ohella muilla tavoilla, esimerkiksi teknisesti?

Kuvien tutkimuksellinen merkitys alkaa varmaankin avautua näiden kysymysten kautta. Ennen kuvien käyttöä tai julkaisemista on hyvä muistaa myös tekijänoikeus- ja tietosuojakysymykset, joihin toki vaikuttaa kuvien ajoitus.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia