21.10.2020

Onko tämä univormukuva Suomesta vai Yhdysvalloista?

Visiittikorttikuva.

Visiittikortin kääntöpuoli ja amerikkalaisen kuvaamon tiedot.

Mikä on mahdollinen valokuvaamo, missä ja milloin kuva on otettu? Kuvassa on äitini pappa, joka syntyi 1875. Onko kuvan univormu Suomen kaartin puku autonomian aikana. Leveät hihat, miekka tai puukko ja nyöri kaulassa? Vai liittyykö amerikan sotiin kuvan taustatietojen mukaan?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuva on selvästikin kokenut paljon, hienoa että se on kolhuineen kaikkineen säilynyt näin pitkään!

Kuvaamon nimi taitaa olla Godells, mikäli luen oikein kuvapuolen alareunasta. Sanfranciscolaisen kuvaamon osoite näkyy selvästi: 10 1/2, Sixth Street. Visiittikortikuvan pohjukepahvin kääntöpuoli kertoo valokuvaamosta lisää. Kuvaamo mainostaa valmistavansa asiakkaiden valokuvista eri tavoin väritettyjä suurennoksia. Myös vuosiluku 1898 on painettu korttiin. Siitä voimme päätellä, että kortti ei ole ainakaan tuota vuotta varhaisempi.

Joko sukulaisesi on siis käynyt univormussaan kuvattavana tuossa studiossa tai sitten hänen jo olemassa olleesta kuvastaan on siellä teetetty uusi kopio, joka on kiinnitetty kuvaamon pohjukkeeseen. Tämä oli tavallista Suomessakin. Usein tällaiset alkuperäiskuvasta valokuvaamalla tehdyt reproduktiot ovat hieman tavallista epätarkempia, mutta tämä kuva on sen verran haalistunut, että sitä on vaikeampi arvioida.

Univormut eivät ole erikoisalaamme täällä Valokuvataiteen museossa, mutta vertailin kuvaa verkosta löytyviin univormukuviin, ja kuvan miehellä on kyllä mielestäni Suomen kaartin puku. Vuonna 1898 Yhdysvallat kävi siirtomaasotaa Espanjaa vastaan ja sen jälkeen itsenäistyviä Filippiinejä vastaan, mutta tuo univormu ei nähdäkseni liity niihin sotiin. Toivottavasti äitisi papan historiasta vielä löytyy tietoa siitä, onko hän itse univormuineen päätynyt San Franciscoon vai onko sinne kulkeutunut jonkun ystävän tai sukulaisen mukana vain hänen valokuvansa, josta on sitten teetetty kopio Godellsin valokuvaamossa!

Tai - jos nyt spekuloidaan pitkän kaavan mukaan - kolmantena vaihtoehtona on periaatteessa vielä sekin, että Godellsin kuvaamosta peräisin oleva visiittikorttipohjuke on otettu Suomessa uuteen käyttöön ja kaartilaisen kuva on jostain syystä liimattu siihen alkuperäisen kuvan päälle tai tilalle.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia